Obilježen Dan Zlatnih ljiljana u Ilijašu

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcma Ilijaš  delegacije udruženja nosilaca najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Ilijaš  i Koordinacije boračkih udruženja, odale su počast onima koji su tokom agresije dali živote za slobodu BiH.

Zbog provođenja mjera vezanih za suzbijanje pandemije koronavirusa, na ovakav način smo obilježili 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana – rekao je  Rešid Halilović, predsjednik Udruženja“Zlatni ljiljani“ Ilijaš, koji je iskoristio priliku i uputio čestitku svim dobitnicima  najvećih ratnih priznanja povodom ovog bitnog datuma.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao kako je 9. maj jedan od najvažnijih datuma čovječanstva i da je zato taj datum uzet za obilježavanje Dana Zlatnih ljiljana.

To su principi koji znače slobodu čovjeka, toleranciju i veoma je važno obilježavanje ovih datuma.To su temelji na kojima počiva naša domovina Bosna i Hercegovina. Želim da na principima antifašizma gradimo budućnost naše domovine, poručio je Fazlić i čestitao  Dan Zlatnih ljiljana.

Zlatni ljiljan bilo je vojno odlikovanje ARBiH za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.  Dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije ratne podvige.

Zlatni ljiljan je hiljadugodišnji simbol Bosne, endemični cvijet karakterističan za predjele Bosne koji je korišten kao simbol za čistoću, nevinost i ljepotu.

Prethodni članakPrije 75 godina poražen je fašizam u Evropi, iako borba protiv njega i danas traje
Naredni članakZavršena rekonstrukcija i asfaltiranje saobraćajnica u Novom naselju