ILIJAŠVIJESTI

JU Apoteke Sarajevo: Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa danas su “Apoteke Sarajevo” u Ilijašu organizovale besplatnu akciju mjerenja šećera u krvi i savjetovanje o dijabetesu kao bolesti u porastu.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti javnosti o problemu dijabetičara, kao i promocija zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

Uz stručnu prezentaciju, građani su dobili korisne savjete i preporuke šta činiti ukoliko boluju od dijabetesa, a podijeljen je i propagandni materijal iz kojeg takođe mogu saznati više o ovoj bolesti.

Sabina Bašić, magistar farmacije u JU “Apoteke Sarajevo” pozvala je sve slušatelje Radija Ilijaš da posjete danas “Apoteke Sarajevo” i besplatno izmjere šećer u krvi, ali i saznaju nešto više o dijabetesu kao bolesti u porastu.

„Naše apoteke su danas organizovale besplatnu akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska, ali i savjetovanje o dijabetesu kao bolesti u porastu, znači na taj način obilježit ćemo Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa. Želim naglasiti da kod nas radi edukovano osoblje koje će biti na raspolaganju svima koji boluju od ove bolesti, ali i oni koji žele nešto dodatno da saznaju i pitaju. S obzirom da smo svjesni  na koji se način hranimo i kako živimo ovo će zaista svima dobro doći“, poručila je Bašić.

Svjetski dan dijabetesa je prvi put obilježen 1991. godine s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu: uzrocima, prevenciji i katastrofalnom efektu na ljudske živote i zdravstvene sisteme širom svijeta.

Utemeljila ga je Internacionaina dijabetes federacija (IDF), a obilježava se 14. novembra/ studenog na rođendan Fredericka Bantinga, čiji je rad sa Charlesom Bestom doveo do otkrića inzulina davne 1921. godine.

Naime, ova bolest često je praćena simptomima kojima ljudi ne pridodaju veliki značaj. Dijabetes ili šećerna bolest poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi, a često je zovu i tihim ubojicom.

Pogrešno je mišljenje da je to bolest starije populacije, sve više mladih i djece ima dijabetes.

Povezane objave

Back to top button