Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi način danas je obilježena 16-ta godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Obilježavanju je prisustvovala i ekipa Perzijsko-bosanskog koledža iz Lješeva.

Sjećajući se na otvaranje ovog kompleksa, brojna udruženja srebreničkih majki i drugih organizacija, predstavnici Turske ambasade u BiH, Federacije BiH, sindikata prehrambene industrije, lokalne zajednice i drugi, položili su cvijeće na spomen-obilježje, proučili Fatihu i odali počast svim žrtvama genocida.

Predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, Munira Subašić, je za Radio Ilijaš govorila o značaju današnjeg obilježavanja.

-Danas je 16. godina od kako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Bill Clinton, zvanično otvorio Memorijalni Centar Srebrenica- Potočari. To je jako važno, jer tog dana smo obavijestili čitav svijet šta nam se desilo 1995. godine. Mnogi su mislili što su počinili genocid, pogotovo ubice naše djece da ćemo mi plakati i da ništa nećemo govoriti, međutim mi smo digle svoj glas i dokazale da se desio genocid. Dokazale smo da su naša nevina djeca ubijena i čitav svijet je to osudio, osim ubica naše djece. Donese su razne rezolucije, imali smo predusu u Sudu pravde da je vojska i policija RS počinila genocid. Imali smo skoro presudu u Hagu da je Holandija odgovorna za sve ovo što se dešavalo 1995. godine. To je po prvi put u historiji u jednom pravu  da oni koji dolaze da čine mirovne misije znaju da će morati odgovarati. 1995. godine smo prevarene i ostavljene. Prošlo je 24. godine kako se borimo za istinu, tražimo pravdu i vidimo da je svijet nepravedan, a pogotovo prema nama muslimanima. Želim poručiti da čitav svijet mora da uči od majki iz Srebrenice i da su majke uspjele pokazati cijelom svijetu da su naša djeca najbolja, oni nemaju mržnje i oni su najbolji studenti i učenici. To je naša borba kojoj smo se borili 24. godine, kako bi dokazale da ono što se nama desilo, nije trebalo da se desi i da trebamo učiti iz toga, kazala je Subašić.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, zvanično je otvorio bivši predsjednik Sjedinjenih Amričkih Država Bill Clinton 20. septembra 2003. godine i taj dan se obilježava kao godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari u kojem su do sada ukopane 6.643 žrtve genocida u Srebrenici.

Share.

Comments are closed.