Uncategorized

Obilježena 25. godišnjica stradanja stanovništva Crne Rijeke

Devetog novembra 1993. godine  izvršen je agresorski napad na Crnu Rijeku čime počinje progon i stradanje civilnog stanovništva.

Učenjem  Tevhida u mjesnoj džamiji počelo se  sa obilježavanjem ovog bitnog datuma i nastavljeno polagan jem cvijeća i obilaskom poznatog lokaliteta  „Solana“ gdje su  zatvarani zarobljenici, muškarci, žene, djeca, starci tog kobnog 09. 11.1993. godine, a organizator okupljanja je Udruženje “Patriotska liga 91” Ilijaš . 

Šerif Čatić, predsjednik UO „Patriotska liga 91“ Ilijaš je podsjetio na stradanje crnoriječkog stanovništva:

Danas smo ovdje da obilježimo godišnjicu stradanja i  to radimo svake godine. Drago mi je da je ove godine bilo više naroda i poručio bih  svima da vode računa o onima koji su dali svoje živote i dijelove svog tijela da bi nama danas bilo bolje.

Vejsil Šehić i ove godine je održao kratak historijski čas za sve prisutne , a za Radio Ilijaš je izjavio :

Dvadeset pet godina poslije  žao mi je što još uvjek nema zvaničnog spiska zarobljenih i nestalih od strane bilo koje institucije. Već godinama tražim da napravimo spomenik sa imenima , prezimenima i godištima koji bio poruka mlađim generacijama da ne zaborave stradanja.  U Solani je  boravilo dijete od šest mjeseci i dedo stariji od 90 godina, a većina zarobljenih je bila maloljetna. To se mora znati i ta ploča bit će opomena.

  • Općina Ilijaš i općinski načelnik podržavaju ovakve manifestacije 
  • -Ovo je veoma tužan datum za stanovnike općine Ilijaš i Crne Rijeke, želimo da gajimo kulturu sjećanja,  da prenosimo ono što se događalo, zbog toga smo se danas ovdje  i okupili i obilježili veoma značajan datum. Svi mi moramo raditi na građenju identiteta Bošnjaka i patriotizma prema državi u želji da se ona počne razvijati u smjeru civilizacijskog prosperiteta i da to bude lijep prostor za mlade ljude koji dolaze i koji treba da ostvare svoje životne ciljeve-kazao je za Radio Ilijaš Akif Fazlić, načelnik općine Ilijaš.  

Dječak Bilal Begić,  ime  dobio po svom amidži koji je stradao u Crnoj Rijeci, napisao je  i pročitao veoma emotivan sastav koji je podsjetio na stradanje i sve prisutne naveo na razmišljanje o tom kobnom devetom novembru.

Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored mnogobrojnih građana, porodica šehida, prisustvovali su i predstavnici brojnih boračkih organizacija, zastupnik u Skupštini KS Amar Dovadžija, vijećnik Rasim Šehić i drugi.

Povezane objave

Back to top button