Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi način odata je počast šehidima i poginulim borcima danas na Centralnom spomen-obilježju Ilijaš. Ovaj datum, prvi juli je dan kada je formirana 126. Ilijaška brigada. Obilježavanjem ovog datuma organizatori žele ukazati na značaj onih koji su dali svoje živote za ovu državu i na značaj boračke populacije općenito.

Prisutnima se obratio prvi ratni komadant 126. Ilijaške brigade Enes Durak.

Čestitka pripadnicima 126. Ilijaške brigade povodom ove godišnjice na koju smo mi ponosni. Sada kad gledam skup bez obzira na koronu trebalo nas je ovdje biti više, iako smo ovo reducirali. Zbog toga vas molim da ne zaboravite šta se to dešavalo i šta je bilo naumljeno da se dogodi. Prvog jula 1993.godine od jednica Općinskog  štaba Ilijaš u čijem sastavu su bili ljudi s područja Ilijaša, Vogošće i neki drugi s obzirom na to da smo mi jedinica koja je imala nesreću izbjegličkog tima, a neki s drugih područja su se prijavili da žele biti pripadnici 126.Ilijaške brigade. Ušli su u sastav Brdske brigade Prvog korpusa. Bilo je to vrlo teško vrijeme, vrijeme kad smo mi u neki stvarima zbog činjenice da nismo imali materijalnih sredstava koliko je bilo neophodno, nismo imali ni hrane, bilo smo na dva obroka u jednom periodu. Vrijeme u kojem smo mi nadljudskim naporima na Čemerskoj planini, Nišićkoj visoravni i Kruševu dali svoj doprinos u očuvanju jedine nam domovine. Bilo je to vrijeme kad smo imali priliku pokazati svoje pravo lice, a ja sam ponosan na pripadnike 126. Ilijaške brigade“, rekao je.

Delegacije koje su prisustvovale obilježavanju Dana 126. Ilijaške  brigade: Koordinacioni odbor boračkih udruženja Općine Ilijaš, Općina Ilijaš na čelu s načelnikom Akifom Fazlićem, Patriotska liga 91 Ilijaš, predstavnici općinskog odbora SDA Ilijaš i  Narod i pravda.

U petak u 12:00 sati proučit će se tevhid za sve šehide i civilne žrtve rata sa područja općine Ilijaš u Gradskoj džamiji u Ilijašu, a u nedjelju u 11:00 sati bit će održana misa zadušnica u Katoličkoj crkvi u Ljubini za poginule i umrle branitelje i civilne žrtve rata sa područja općine Ilijaš i Župe Čemerno.

Share.

Comments are closed.