U Olovu je  obilježena 27. godišnjica pogibije Senahida Bolića – Bole, ratnog komandanta odbrane Olova, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i nosioca “Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima”. Prigodan program održan je na centralnom šehidskom mezarju u Solunu, gdje je Bolić ukopan sa još 150 šehida odbrane Olova i BiH.

Programu kojeg je vodio Mujo ef. Numanović, imam džemata Solun, prisustvovao je i ministar Zeničko-dobojskog kantona za boračka pitanja, Fahrudin Čolaković.

Ministar Čolaković je, uz podsjećanje na Bolićev nemjerljiv doprinos odbrani Olova, pomenuo i prvostepenu, nepravomoćnu presudu generalu Sakibu Mahmuljinu.

– Presuda je nečuvena. Prvi put u historiji BiH neko je osuđen za djelo u kome apsolutno nije bilo dokaza za individualnu i komandnu odgovornost. Međutim, Sud BiH je generala Mahmuljina, našeg proslavljenog komandanta, osudio za nesprečavanje djela iako to dosad nije billo u sudskoj praksi. Opće je poznato da pretpostavljene komande ARBiH nisu imale efikasnu kontrolu i subordinaciju nad jedinicama koje su došle izvan BiH. Ovo je, nažalost, uspješan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora i ovome se moramo konačno suprotstaviti – rekao je Čolaković.

Tokom programa prisutnima se prigodno obratio i Nezim Halilović – Muderris, koji je  podsjetio na ratna iskušenja, te predvodio džuma-namaz i održao hutbu u centralnoj olovskoj džamji.

U povodu obilježavanja ove godišnjice, raspisan je i literarni konkurs za osnovce. Tri najbolja rada su nagrađena, a pobjednički rad je tokom trajanja programa pročitao Jasmin Bolić, sin rahmetli Senahida.

Od ostalih aktivnosti povodom obilježavanja 27.godišnjice smrti olovskog junaka svakako treba izdvojiti i obilazak spomenika komandantu Boli na koti Konjsko brdo.

Neki tradicionalno pješice prolaze linijama odbrane Bolinog bataljona. Tim povodom, za učesnike ove aktivnosti, organzovan je džuma-namaz u naselju Musići, kojeg je predvodio glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić, jedan od učesnika ovog pohoda.

U  dva termina u sali Doma kulture u Olovu premijerno je prikazan dokumentarni film “Komandantdant Bolo”. Zbog epidemijske situacije ovim skupovima je prisustvovao ograničen broj posjetilca, pa je najavljeno nekoliko repriznih prikazivanja na različitim lokacijama, kako bi svi zainteresovani mogli pogledati film.

(Preporod.info)

Share.

Comments are closed.