Mještani Lješeva  porodice, rodbina i prijatelji žrtava obilježili su ovog 5. juna  dvadeset i sedmu godišnjicu stradanja šehida, koji su život izgubili na današnji dan1992. godine.

Kao i prethodnih godina, okupili su se kako bi  opominjali da se ne zaboravi. Da se ne zaboravi i da se nikome više ne ponovi.

Jedini živi svjedok zločina počinjenih na ovom mjestu je Mirzet Repuh.  Svjedok zločinu bila i naša rahmetli Zahida Masnopita. Ašere je na početku programu proučio imam džamije Lješevo Nermin ef. Bahtanović.

U početku je obilježavanje godišnjice bilo na skromnom spomen obilježju koje je nekad bilo ovdje, a sada na novom, uređenom spomen obilježju, za koje su, između ostalih, zaslužne  Sadeta Fazlić, koju i rahmetli Razija Avdukić.

Svoju podršku u realizaciji obilježavanja ove godišnjice pružio je i općinski načelnik Akif Fazlić, koji je ovom prilikom kazao da Lješevo ima dugu tradiciju sjećanja na šehide.

-Kao što reče izaslanik hafiz Ammar Bašić u Brezi prvi put smo ustanovili sjećanja na žrtve i na šehide, 11 prethodnih genocida nisu čuvani od zaborava. Sada je dobro da smo toliko nacionalno osviješteni i sazreli da ne damo da se takve stvari zaborave.  Nijedan dan ne nosi toliko značenja i simbolike kao Dan šehida. U njemu su pomiješana sva osjećanja, obaveza i odgovornosti, tuge i radosti, optimizma i pesimizma,  ali i našeg zavjeta kojeg moramo dati na ovom mjestu. Ovo je  Dan ponosa, dostojanstva, prkosa, dan naše snage. Moramo shvatiti da je naša obaveza i odgovornost da gajimo sjećanja na naše šehide.  Ova mjesta gdje su se desili zločini i šehidska mezarja su ta gdje trebamo dati zavjet da ćemo  imati džihad sa samim sobom u smislu moralnog, ekonomskog i svakog drugog preporoda koji nam je potreban da bismo savladali izazove  koje imamo pred sobom. Mi ne smijemo žmiriti, danas naša država daje puno više za plaće onim političarima koji su protiv ove države, a  borci nisu dobili zaslužena priznanja i danas su na optuženičkim klupama. Kada se mi počnemo mijenjati i izlaziti jaki i tražiti odgovore koji jesu pred nama, tada možemo očekivati i da će se stanje promijeniti, kazao je, između ostalog, načelnik Fazlić.

Publicista i redatelj koji je napravio svojevrsni poduhvat u očuvanju istine o odbrambeno – oslobodilačkom ratu u BiH Avdo Huseinović nas podsjeća na dostojanstvo bosanskohercegovačkog otpora i apelira na naše sjećanje. Svojim djelovanjem na očuvanju istine o prethodnom ratu on je na sebe preuzeo odgovornost čuvara našeg kolektivnog sjećanja.  Režirao je i producirao desetine dugometražnih filmova i napisao nekoliko knjiga. Osim toga, objavio je i stotinjak članaka, rasprava, komentara, osvrta i prikaza. Uradio je – i dalje radi – izrazito važan posao na očuvanju sjećanja na ljude i događaje koji su suštinski uticali na naše vrijeme, a određeni su velikosrpskom agresijom na Republiku BiH.

U periodu agresije na našu domovinu, u vremenu teskog stradanja i mučenja Bošnjaka, mještani Lješeva su pored šehida strijeljanih na ovom mjestu izgubili još 18 komšija, braće i prijatelja.

Cvijeće na spomen obilježje položile su delegacije:  Općina Ilijaš i načelnik Akif Fazlić i koordinacija boračkih udruženja Ilijaš, Ministarstvo za boračka pitanja i članovi Vlade KS, Općina Vogošća i koordinacija boračkih udruženja Vogošća, Općina Breza i koordinacija boračkih udruženja Breza, Udruženje maloljetnih boraca Općine Ilijaš, UABNOR Ilijaš, Patriotska liga 91 Ilijaš, Udruženje porodica nestalih Općine Ilijaš, predstavnici Savjeta MZ Lješevo, Organizacioni odbor manifestacije Da se ne zaboravi Lješevo, Udruženje Sedme muslimanske brigade, OO SDA Ilijaš, OO Narod i pravda Ilijaš,OO SDP Ilijaš,  Udruženje Zlatne ruke, Predškolska ustanova Behar i OŠ „Đulistan“ i PBK Lješevo, te drugi.

Imena šehida – Lješevo 05.06.1992

Avdukić Ćamil, Avdukić Izet, Fazlić Suljo, Fazlić Munira, Fazlić Hasan, Fazlić Arif, Fazlić Meho, Fazlić Safet, Fazlić Ibrahim, Fazlić Huso, Fazlić Amir, Karavdić Asim, Masnopita Husnija, Masnopita Mujo, Masnopita Jasmin, Masnopita Mensud, Masnopita Fadil, Masnopita Mehmed, Masnopita Munir, Omanović Arif, Suljić Zubejda, Nuhić Nijaz.

Share.

Comments are closed.