Obilaskom šehidskog mezarja i katoličkog groblja u Brezi, odavanjem počasti poginulim borcima 126. Ilijaške brigade, kao i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu počelo je obilježavanje 28. godišnjice formiranja  126. brdske brigade Ilijaš.

Nakon toga upriličena je akademija na kojoj je bilo riječi  o njenom ratnom putu.   Organizator je Udruženje boraca 126. brigade koje baštini i čuva tradiciju ove jedinice koja je u toku agresije na Republiku BiH, dala svoj puni doprinos prilikom odbrane BiH, njenih stanovnika, tekovina civilizacije i ljudskog dostojanstva.

Predsjednik Udruženja Bego Durić, penzionisani brigadir Armije RBiH. kazao je nešto o samom nastanku ove herojske brigade.

Prvo je bilo sedam odreda, nakon toga četiri bataljona sa prištapskim jedinicama, brigadu su ravnopravno činili borci iz Ilijaša i Vogošće i dali svoj doprinos borbi.Imala je ispresjecanu zonu odgovornosti na četiri dijela: Popovići i Salkanov han, strateški pravac plato Čemerske planine gdje je bilo najviše jedinica, treća zona Kamenica- Crna Rijeka, te četvrta Štojna odnosno Salikovac. Pridruživale su se na našim linijama mnoge jedinice korpusa Armije RBiH braneći plato Čemerske planine,  za koji tada nismo ni znali koliko je važan, braneći Sarajevo i BiH, podsjetio je Durić.

Prvi komandant Brigade Enes Durak prisjetio se teškog stanja u kojem su često bili njegovi vojnici u tim teškim ratnim vremenima, a ipak su bez pogovora izvršavali sve zadatke.

Bilo je to vrlo teško vrijeme, vrijeme kad smo mi u neki stvarima zbog činjenice da nismo imali materijalnih sredstava koliko je bilo neophodno, nismo imali ni hrane, bilo smo na dva obroka u jednom periodu. Vrijeme u kojem smo mi nadljudskim naporima na Čemerskoj planini, Nišićkoj visoravni i Kruševu dali svoj doprinos u očuvanju jedine nam domovine. Bilo je to vrijeme kad smo imali priliku pokazati svoje pravo lice, a ja sam ponosan na pripadnike 126. Ilijaške brigade“ rekao je prvi komadant 126 Ilijaške brigade Enes Durak.

Brigada je sve do  1995. godine bila je konstantno izložena jakim napadima agresorske armade. Više od dvije godine ilijaški i vogošćanski ljiljani sami su branili teritorij ne dozvoljavajući neprijatelju da ostvari svoj cilj.

Obilježavanjem ovog datuma organizatori žele ukazati na značaj onih koji su dali svoje živote za ovu državu i na značaj boračke populacije općenito.

O važnosti sjećanja na naše najhrabrije sinove govorila je presjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović.

Izuzetno je važno da imamo ovakve događaje i da organizatori šalju snažne poruke da je i nakon 28 godina njihova borba i njihove bitke čist obraz svih nas  u općini Ilijaš. Posebno se zahvaljujem porodicama šehida i poginulih boracakoji su dali svoje živote pod zastavom ove brigade i čestitam svim borcima 126. brdske brigade, navela je Omerović kazavši da će Općinsko vijeće podržati projekte od neprocjenjive važnosti koje Udruženje priprema,a odnose se na izdavanje Monografije 126. Brigade, otvaranje Spomen sobe, kao i memorijalnog centra, te je pozvala i više nivoe vlasti da podrže aktivnosti vezane za realizaciju projekata kako bi se sjećanja i uloga boraca i 126. brigade trajno dokumentovala.

 Prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

Da nije bilo boraca kao što su pripadnici ove brigade, ne bi bilo ni Sarajeva ni nas, jer su držali veliku zonu odgovornosti i herojskom borbom pomogli odbrani grada. Važno je na ovim manifestacijama  njegovati kulturu sjećanja, isticati naše heroje, ratne vojne invalide i sve borce, kako nam se historija ne bi ponovila. Pokušat ćemo u narednom periodu popraviti položaj boračke populacije, kojom narod treba da se ponosi, naveo je ministar Osmanović obećavši podršku svim projektima koje u planu ima Udruženje 126. Ilijaške brigade.

Poruku o važnosti njegovanja sjećanja na herojsku borbu i značaj 126. Ilijaške brigade uputio je i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Vogošča Alija Gluhović.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su Mujo Mešetović i Meho  Tabaković, kao i učenici Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Emina Pušina i Sendin Pašović.

Nakon akademije upriličen je obilazak izložbe ratnih fotografija u Fitness sali Sportske dvorane Ilijaš.

Obilježavanje godišnjice 126. brigade poklapa se sa početkom manifestacije kulture, sporta, trgovine i zabave „Ilijaški dani“ i samim tim postala je na neki način njen dio, te je označila i ovogodišnje otvorenje 20. jubilarnog izdanja.

Galeriju fotografija pogledajte na facebook stranici Radio Ilijaš.

Share.

Comments are closed.