ILIJAŠVIJESTI

Obilježena 29. godišnjica granatiranja i prisilnog iseljavanja civilnog stanovništva Solakovića

U mjesnoj zajednici Ljubina, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti svim šehidima i poginulim borcima,  upriličeno je obilježavanje 29. godišnjice  granatiranja i prisilnog iseljavanja  civilnog stanovništva Solakovića. U prisustvu predstavnika boračkih organizacija , predstavnika Općine Ilijaš, mještana i drugih posjetilaca na dostojanstven način obilježen je ovaj važan dan  u cilju njegovanja kulture sjećanja.

Nijaz Spahić pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Ilijaš istakao je da su Solakovići bili posebno mjesto s obzirom na to da se nalazi uz saobraćajnicu Semizovac-Srednje a ta je saobraćajnica za agresora bila itekako važna zato što je Vogošća i Ilijaš jedinu vezu za Sokocem i Palama imala kroz ovo naselje.

„Agresor je koristio ovu putnu komunikaciju vezano i za dešavanja u Sarajevu, Ilijašu i Vogošći. Tako da je je pratktično ovaj dio bio neodbranjiv. Oni su to uradili nanačin da su etnički očistili sve što je nesrpsko, stanovništvo su protjerali i ubili sve što su mogli ali i porušili sve što im je smetalo uz tu komunikaciju da bi bezbjedno fukncionisali, dovlačili tehniku, vojsku i naoružanje koje su koristili u opsadi Sarajeva i akcijama koje su se dešavale u općini Ilijaš. Stanovnici Solakovića su prihvatili prognano stanovništvo Svraka, Tihovića i drugih mjesta gdje su im pružili prvo utočište, pružilo prvi otpor i platilo cijen davanjem prvih šehida. Od mlade voditeljice programa smo čuli vrlo bitnu priču, a to je da omladina gaji kulturu sjećanja na dešavanja koja su bila u Solakovićima. Važno je da se posjećuju ovakva mjesta zbog mladih generacija koje dolaze i pijeteta prema žrtvama”, kazao je Spahić.

Azrudin Halilović predsjednik Organizacionog  odbora i brat šehida Azmira Halilovića kazao je da je i nakon 29 godina bol ista za izgubljenim životima i da se nikada ne smije prepustiti zaboravu njihova  žrtva u odbrani Bosne i Hercegovine.

 „Iako su epidemiološke mjere još na snazi, nismo dozvolili da se ne desi obilježavanje 29. godišnjice stradanja stanovnika Solakovića. Cilj nam je da odamo počast našim šehidima koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine. U subotu smo planirali da održimo  memorijalni turnir koji će biti upriličen u Sportskoj dvorani u Ilijašu sa početkom u 10 sati kada će se ekipe prijaviti a u 11 počinjemo sa utakmicama“, kazao je Azrudin.

Organizatori ističu da će memorijalni turnir biti organizovan u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

 

Povezane objave

Back to top button