ILIJAŠ

Obilježena 29. godišnjica napada na Crnoriječku visoravan

U organizaciji Općine Ilijaš i Udruženja boraca “Patriotska liga 91” Ilijaš obilježena je 29. godišnjica napada na Crnoriječku visoravan pod nazivom “Pamti Crnu Rijeku”. Tog kobnog 9. novembra 1993. godine izvršen je agresorski napad na Crnu Rijeku prilikom kojeg je stanovništvo ovog kraja prognano, zatvoreno u logore i ubijeno.

Obilježavanje je započelo vjerskim programom u džamiji u Crnoj Rijeci, gdje je proučen tevhid svim šehidima, poginulim borcima Patriotske lige, civilnim žrtvama rata i borcima koji su umrli poslije rata. Potom je uslijedilo polaganje cvijeća na spomen obilježjima ispred džamije na Kamenici i ispred mjesne zajednice Kamenica. Čas historije je održan u prostorijama MZ na kojem su govorili predsjednik Savjeta MZ Kamenica Akif Šehić, predsjednik Ratnog Predsjedništva Općine Ilijaš Vejsil Šehić, oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine Halid Begić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

O obavezi obilježavanja današnjeg datuma govorio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

“Želim se zahvaliti učenicima, njihovim učiteljima i menadžmentu škole koji su pripremili ovaj program i naravno “Patriotskoj ligi 91” koja je organizator današnjeg događaja. Svi mi ostali imamo obavezu da se ovdje nađemo najmanje jednom godišnje. Sedam nestalih i 33 šehida ogroman je teret za naš moral, karakter i našu obavezu. Želim reći da osim 9. novembra 1993. godine trebamo pamtiti i današnji datum jer smo se okupili ovdje kako bismo spomenuli šehide i odali im počast. Moramo izvući sve pouke koje su govorile o dva karaktera rata, jedan koji je vodila leglana vlast na čelu s predsjednikom rahmetli Alijom Izetbegovićem i patriotima ove zemlje, i drugi ratni ciljevi – da najmanje jednog naroda ne bude.  Moramo imati na umu da je ovo jedan u nizu zločina koje je Ilijaš doživio. Vjerujem u potpun opstanak države Bosne i Hercegovine u međunarodnom smislu i njenim granicama, ali se bojim onoga što se zove unutarnja borba. Moramo čuvati ustavno uređenje države, boriti se i eventualno nekada doći u priliku da to ustavno uređenje popravljamo”, kazao je između ostalog načalnik Fazlić.

O simbolici današnjeg datuma govorio je predsjednik Ratnog Predsjedništva Općine Ilijaš i jedan od prvih pokretača i osnivača “Patriotske lige 91” Ilijaš Vejsil Šehić.

„Naša je obaveza i dužnost da se sjetimo svih onih koji su dali svoj život braneći našu domovinu. Mnogo je razloga zašto obilježavamo ovaj datum, jedan od njih je i da je ovo jedini prostor na općini Ilijaš gdje su sudjelovale srpska vojska i HVO i napadali su ovo mjesto tog 9. novembra 1993. godine. Važno je da govorimo o ovim događajima. Pored ovog događaja koji danas obilježavamo, na današnji dan desili su se i drugi događaji. Naime, 1993. na ovaj dan od agresorske granate poginula je učiteljica Fatima Gunić i troje djece prilikom izvođenja nastave. Pored toga, na današnji dan HVO je oborilo Stari most u Mostaru. Također počelo je obaranje Berlinskog zida“, poručio je Vejsil Šehić.

Obilježavanje je potom nastavljeno posjetom zatvoru Solana na Nišićima. Tom prilikom je položeno cvijeće i otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na logoraše Crne Rijeke. U objektu zatvora Solana bili su zatvoreni mještani Crne Rijeke koji su zarobljeni 9. novembra 1993. godine od strane Srpske agresorske vojske. Kasnije su žene i djeca deportovani u logor Sokolac, a muškarci u logor zatvor Kula. Izradu i postavljanje spomen ploče finansirala je Općina Ilijaš.

 

 

Povezane objave

Back to top button