Obilježena 29. godišnjica pogibije Nesiba Malkića i njegovih saboraca

Nizom prigodnih aktivnosti obilježena je 29. godišnjica pogibije narodnog heroja i komandanta 210. Viteške oslobodilačke brigade Nesiba Malkića i njegovih saboraca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića.

Program obilježavanja 29. godišnjice počeo je intoniranjem himne, učenjem Fatihe i Jasina, zatim je održan historijski čas o liku i djelu Nesiba Malkića i njegovih saboraca, nakon čega su prisutne delegacije i porodice stradalih položile cvijeće na spomen obilježju.

Historijski čas i izvorno sjećanje na ovaj događaj ispričao je Enes Gurda, jedan od saboraca koji je tog dana bio zajedno sa članovima 210. Viteške brigade na Nišićkoj visoravni.

Gradonačelnik Grada Živinice, Samir Kamenjaković istakao je da putem obilježavanja ovakvih datuma jeste ustvari poruka mlađim generacijama.

“Danas je 29. godišnjica od pogibije komande 210. Viteške brigade na čelu sa komandantom Nesibom Malkićem našim narodnim herojem. Zbog tog razloga posebno je  važno da se današnji dan obilježi na ovakav način, i ja se zahvaljujem organizatoru na dobroj organizaciji. Organizacija koja treba da bude primjer opstojnosti i  postojanosti BiH kontinuitet obilježavanja ovih događaja jeste ustvari postojanje BiH. Mi imamo obavezu da putem obilježavanju ovakvih datuma i historijskih časova koji su uvijek prateći dio ovih organizacija jeste ustvari poruka mlađim generacijama. Mi ovo ne smijemo nikad zaboraviti,nadahnutnost koju su imali borci Armije BiH, da budu nahadnuti ne samo da brane Grad Živinice  jer je 210. Brigada branila cijelu BiH ovo mjesto gdje se danas nalazimo svjedoči dokle su građani Živinica bili spremni doći da sačuvaju  ono najvažnije mir i slobodnu  BiH. Oni su nam donijeli ne samo kraj rata, oni su nam donijeli slobodu, a ta sloboda je otvorila vrata da možemo graditi BiH na temeljima onoga što su oni željeli” poručio je Kamenjaković.

Poginuli su 25. oktobra 1993. godine, od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni u Općini Ilijaš, dok su krenuli u akciju izviđanja u ovom dijelu BiH.

Nesib Malkić je bio nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan od 1993. godine. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine. Heroj Nesib Malkić pokopan je u Gornjim Dubravama, Nevres Šišić u Đurđeviku, a Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić na Gradskom groblju Živinice.

S obzirom na to da se spomen obilježje nalazi na području MZ Kamenica, predsjedniku ove zajednice Akifu Šehiću uručena je zahvalnica za doprinos, zalaganje i pomoć u obilježavanju godišnjice pogibije Nesiba Malkića. Zahvalnicu Šehiću uručio je Ibrahim Jahić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”.

Obilježavanje se nastavlja večeras Svečanom akademijom u BKC Živinice. Nosilac aktivnosti je Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja Grada Živinice.

Po završetku programa, pored drugih, delegacije Općine Ilijaš, OO SDA Ilijaš i OO NiP Ilijaš položile su cvijeće na Spomen obilježju u Crnoj Rijeci.

Prethodni članakVrtić Ilijaš obilježava 77. godišnjicu JU “Djeca Sarajeva”
Naredni članakOdvoz kabastog otpada na području Ilijaša 29. i 30. oktobra