ILIJAŠ

Obilježena 29. godišnjica pružanja otpora agresiji na širem području Srednjeg i Gajeva

Delegacija boračkih udruženja,  Općine Ilijaš, općinskih odbora stranaka SDA i NiP polaganjem cvijeća na spomen obilježju na Čevljanskom polju, odavanjem počasti, učenjem Fatihe i obilaskom spomenika na lokalitetu Lokva obilježila je 29. godišnjicu donošenja odluke o pružanju otpora agresiji  i spašavanju lokalnog stanovništva na području Srednjeg i šire okoline, što uključuje i dijelove općina Vogošća, Olovo, Vareš i Sokolac.

Organizator obilježavanja je Udruženje RVI Ilijaš. I ove, kao i prošle godine, zbog poštivanja mjera kriznih štabova i epidemiološke situacije, nisu održane druge programske aktivnosti.

PredsjednikUdruženja RVI Ilijaš Fahrudin Demirović za Radio Ilijaš govorio je o važnosti donesenih odluka 22. aprila 1992. godine napomenuvši da su najvažnije o nepredavanju naoružanja, uspostavljanju ambulante Gajevi,  formiranju kriznog magacina, formiranju odreda koji su kasnije priključeni 126. Ilijaškoj brigadi i Prvoj slavnoj olovskoj brigadi, te planu evakuacije stanovništva.

– Trebamo se ovom prilikom sjetiti i sudionika tih događanja koji više nisu sa nama, svih šehida i poginulih i umrlih boraca koji su živote dali u odbrani zemlje. Nadamo se da ćemo sljedeće godine obilježiti ovaj važan historijski događaj kao i ranije, organizacijom kulturno-umjetničkog programa, historijskim časom i drugim sadržajima. Odluke donesene tada značile su spas stanovništva, kao i to da nije bilo stradanja civila kao u nekim drugim krajevima Bosne i Hercegovine, istaknuo je Demirović.

April 92. godine bio je presudan mjesec za gotovo sve gradove naše domovine, a ova Odluka značila je spas lokalnog stanovništva MZ Gajevi i šire, a kasnije i formiranje jedinica koje će braniti narod. Sve ono što je tada dogovorilo više od osamdeset patriota sa ovog područja u potpunosti je provedeno u djelo, a nekoliko hiljada civila iz 22 sela bezbjedno je evakuisano na slobodne teritorije.

 

O važnosti sastanka i donesenih odluka govorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

-Ovaj događaj je važan i njegovo obilježavanje. Datum je ovo sa puno poruka koje su io danas aktuelne. Prije 29 godine naši građani su imali viziju, odgovornost, patriotizam i znali su se pripremiti za borbu protiv agresije na BiH. Tako da su organizovali evakuaciju stanovništva i pripremili za otpor.. Sve ono što su oni dali treba valorizirati na lijep način i pravi način. U aktuelnom trenutku  trebamo se držati poruka iz tog vremena, a to su da trebamo biti oprezni, organizovani, patriote prema našoj domovine i da na sve ove nove izazove da damo slične i brze odgovore kakve su i oni dali u tom vremenu, kazao je Fazlić.

S ovoga područja 133 borca su dala živote, od toga 15 zlatnih ljiljana i dva borca nositelji policijske značke, što samo po sebi govori o spremnosti pružanja otpora i odbrani zemlje od agresije. Tog 22. aprila donesena je i Odluka o formiranju manevarske jedinice policije koja je funkcionirala na području oko Gajeva, Vrutaka, Donjeg Sela pa sve do Vladajevića i Vuknića.

 

Povezane objave

Back to top button