Obilježena 30. godišnjica granatiranja i prisilnog iseljavanja stanovništva MZ Ljubina

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, na Spomen česmi u Solakovićima obilježena je 30. godišnjica granatiranja naselja i prisilnog iseljavanja stanovništva MZ Ljubina. U prisustvu predstavnika boračkih organizacija, predstavnika Općine Ilijaš, mještana i drugih posjetilaca na dostojanstven način obilježen je ovaj važan dan  u cilju njegovanja kulture sjećanja.

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, istakao je da je Odbrambeno-oslobodilački rat bio prije svega za opstanak bošnjačkog naroda kojem je bilo namijenjeno sa govornice Republičkog parlamenta u Sarajevu da će ga nestati.

„Taj narod je bio prisiljen da se brani, prije svega da se brane životi, porodice, prostor a samim tim i Bosna i Hercegovina. Ono što mi danas moramo raditi jeste da se sjećamo tih ljudi koji su podnijeli najveću žrtvu ali i sjećanje na period koji je bio izuzetno težak u novijoj historiji općine Ilijaš i BiH. To je važno zbog naraštaja koji dolaze i zbog istine šta se dešavalo a u cilju kako se ne bi njima desilo“, istakao je Spahić.

Azrudin Halilović, predsjednik Organizacionog odbora Memorijalnog turnira „Azmir Halilović“ koji se organizuje već 26 godina, kazao je da moramo gajiti kulturu sjećanja, kako bismo bili osvješteni šta nam se dešavalo i da se može opet desiti.

„Važno je da obilježavamo ove datume zbog mladih kako ne bismo zaboravili i da znaju da se njima ne desi. Na ovaj način pokušavamo da osvijestimo i sebe i mlade naraštaje. Prije 30 godina, mučki sa Bukovika su topovima granatirali ovo područje i bilo je izloženo civilno stanovništvo. Bili su prisiljeni da se isele prema Brezi i dalje. Bili smo organizovani u tim prvim ratnim danima i nije bilo žrtava. Ali smo civilno stanovništvo iselili“, kazao je Halilović.

Solakovići se nalaze uz saobraćajnicu Semizovac-Srednje a ta je saobraćajnica za agresora bila  važna zato što je Vogošća i Ilijaš jedinu vezu za Sokocem i Palama imao kroz ovo naselje.

U sklopu ove manifestacije, u nedjelju 12.06.2022. u Sportskoj dvorani Ilijaš odigrat će se Memorijalni turnir „Azmir Halilović“.

Prethodni članakDanas isplata naknada po osnovu zaštite porodice sa djecom
Naredni članakU Koritima svečano otvorena dionica puta dužine 1600 metara – vrijednost projekta 256.000 KM