Obilježena 30. godišnjica početka raspuštanja logora Manjača

Više od 300 učesnika danas je obilježilo 30. godišnjicu početka raspuštanja logora Manjača kod Banje Luke.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Seid Omerović izjavio je za Fenu da je kroz taj logor prošlo više od 5.000 logoraša, pretežno bošnjačke i hrvatske, ali dijelom i srpske nacionalnosti koji se nisu uklapali u tadašnje vizije podijeljene Bosne i Hercegovine.

Dodao je da za tu populaciju danas poseban problem predstavlja nepostojanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture u FBiH, iako su određeni pomaci napravljeni tokom ove godine.

Omerović je istakao da je u posljednjih nekoliko godina izostala institucionalna podrška i izrazio nadu da će ona uskoro postati konkretnija.

Logor Manjača je formiran 1991. na vojnom poligonu radi pritvaranja stanovnika sa ratišta u susjednoj Hrvatskoj, da bi nakon toga bio namijenjen zatvaranju logoraša iz opština Sanski Most, Ključ, Prijedor, Kotor Varoš, Doboj, Mrkonjić Grad, Šipovo i Banja Luka.

Pred Sudom BiH, Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, Županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu, te Okružnim sudom u Banjoj Luci, za dokazane ratne zločine u logoru Manjača osuđeni su samo neki od glavnih zločinaca na oko 130 godina zatvora.

FENA

Prethodni članakHalid Bešlić slavi 69. rođendan
Naredni članakKatarski emir na otvaranju SP poručio: Neka ovo budu dani inspirisani dobrotom i nadom