VIJESTI

Obilježena 30. godišnjica pogibije Nesiba Malkića i njegovih saboraca: Heroji oslobodilačkog rata

Na lokalitetu Crna Rijeka obilježena je 30. godišnjica pogibije narodnog heroja i komandanta 210. Viteške oslobodilačke brigade Nesiba Malkića i njegovih saboraca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića. Poginuli su 25. oktobra 1993. godine, od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni, dok su krenuli u akciju izviđanja u ovom dijelu BiH.

Tim povodom, u znak sjećanja na heroje, koji su braneći čast i slobodu BiH izgubili živote, danas je na mjestu pogibije upriličen program obilježavanja 30. godišnjice. Program je počeo intoniranjem himne, učenjem Fatihe i Jasina, zatim je održan historijski čas o liku i djelu Nesiba Malkića i njegovih saboraca, nakon čega su prisutne delegacije i porodice stradalih položile cvijeće na spomen obilježju.

Historijski čas i sjećanje na ovaj događaj ispričao je Enes Gurda, jedan od saboraca koji je tog dana bio zajedno sa članovima 210. Viteške brigade na Nišićkoj visoravni.

„Na današnji dan na izvršenju borbenog zadatka imali smo jedan težak gubitak, izgubili smo našeg komandanta, oficira i heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i trojicu oficira iz komande bataljona. Pet oficira je teško ranjeno i ono što je bitno istaći da je ovo jedan tragični događaj koji je potresao brigadu koja je do tad imala fantastične uspjehe na svim ratištima u BiH. Bili smo brigada koja je išla gdje je bilo najteže. Pozitivna stvar jeste da brigada nije poklekla poslije ovog događaja, brigada je brzo formacijski popunjena i nastavila je svoj borbeni put. Došli smo na ovo područje,prva neprijateljska granata je pala oko 250 metara od nas, međutim sljedeća granata je pala tačno između nas. Nažalost Nesib, Sead, Nevres, Nermin i Fikret zauvijek su ostali ovdje dok je nas pet saboraca preživjelo ranjavanje“ prisjetio se Gurda.

Izaslanik gradonačelnika Grada Živinica, Suad Butković je istakao da su nizom aktivnosti prije nekoliko dana započeli obilježavanje pogibije Nesiba Malkića i njegovih saboraca.

„ Prošlo je 30.godina kako se desio taj nemili događaj. Svake godine nastojimo da ovo što se dogodilo upoznamo i naše mlađe stanovnike, a prije svega mislimo na učenike osnovih i srednjih škola Grada Živinica. Zbog toga svake godine uključujemo u programe obilježavanja učenike sa područja grada Živinice. Grad Živinice ima razvijenu kulturu sjećanja kada su u pitanju poginuli borci i šehidi, obilježavamo sve datume vodimo računa da prije svega obilježimo mjesta gdje su se ti nemili događaji, odnosno stradanja dogodila“ rekao je Butković.

Nesib Malkić je bio nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan od 1993. godine. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine. Heroj Nesib Malkić pokopan je u Gornjim Dubravama, Nevres Šišić u Đurđeviku, a Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić na Gradskom groblju Živinice.

Po završetku programa, pored drugih, delegacije Općine Ilijaš, OO SDA Ilijaš, OO NiP Ilijaš, OO DF Ilijaš i MZ Kamenica su položile cvijeće na spomen obilježju u Crnoj Rijeci.

Povezane objave

Back to top button