Obilježena 30. godišnjica stradanja 48 Bošnjaka Ahatovića, Bojnika i Dobroševića

U Sokolini kod Srednjeg, danas je obilježena 30. godišnjica stradanja 48 civila Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, koje su, nakon što im je rečeno da idu na razmjenu, ubili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Radilo se o logorašima koji su prethodno bili zatvoreni u Rajlovcu. Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, a autobus u kojem su dovezeni i ubijeni još je na istom mjestu i svjedoči o zločinu počinjenom nad nedužnim ljudima.

Preživljeli Elvir Jahić, obratio se prisutnim te podsjetio na dešavanja iz tog perioda.

„Nakon mnogobrojnih pokušaja da se odupremo agresoru, zarobljeni smo i odvedeni u logor u Rajlovcu. Jednog jutra rekli su nam da idemo na razmjenu, ali su nas prevarili i dovezli u Sokolinu kako bi nas mučki ubili. Agresorski vozač i vojnici su izašli iz autobusa i onda je počela pucnjava iz raznog oružja, od granata, bombi, puščanih metaka.. Nakon što su prestali, ostala su raskomadana tijela, a oni su otišli sa mjesta zločina. Iako teško ranjen, nekako sam uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje sam pokušao skratiti sebi muke udarajući se kamenom u potiljak kako bih izgubio svijest, ali nisam uspio. Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela Homar, Ravne i Vukasovići i spasili nas koje smo preživjeli, a poginule borce dostojanstveno ukopali“ prisjetio se Jahić, koje je tada imao 19 godina.

U ime Općine Ilijaš  za Radio Ilijaš govorio je pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, Nijaza Spahić te istakao važnost obilježavanja ovih događaja.

„Svjedoci smo jednog brutalnog zločina koji se ovdje desio. Za ovaj zločin još uvijek niko nije odgovarao, ali ono što je pozitivno jeste masovnost obilježavanja ovakvih događaja. Jako je važno da ne zaboravimo prošlost, da iza sebe ostavimo dokumente, spomenike, video zapise sve ono što će budućim generacijama biti podsjetnik šta je bilo u periodu od 1992. do 1995. godine.“ kazao je Spahić.

Veliki broj porodica, preživjeli borci i logoraši, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo,  predstavnici Općine Ilijaš, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, položili su cvijeće na mjestu masakra i odali počast žrtvama.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama na mjestu masovne grobnice i spomen-ploče u mjestu Ravne.

 

 

Prethodni članakUdruženje „Patriotska liga `91.“ obilježilo 31. godišnjicu formiranja u Ilijašu
Naredni članakNoćni malonogometni turnir “Misoča 2022” odigrat će se 24. i 25. juna na stadionu Mahir Pušina – Dinko