Uncategorized

Obilježena 31. godišnjica od osnivanja Armije RBiH: Najvažnija historijska činjenica države

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas je na šehidskom mezarju “Kovači” obilježena 31. godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Povodom 15. aprila i godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je šehidskom mezarju u Sarajevo, intoniranjem himne i polaganjem cvijeća obilježen ovaj dan.

Počast preminulim borcima odali su i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, predstavnici kantonalne vlasti i druge brojne delegacije.

Bećirović je čestitao godišnjicu osnivanja Armije RBiH, kao i 18. godišnjicu osnivanja Drugog pješadijsko-rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

“Armija RBiH je bila legalna oružana sila, legalno i međunarodno priznate države. Armija RBiH je najvažnija historijska činjenica, da nije bilo nje, propao bi referendum građana iz 1992. godine, a prijem 22. maja 1992. u UN postao bi mrtvo slovo na papiru”, poručio je Bećirović.

Dodao je da svi mi koji volimo BiH možemo biti ponosni na slobodarsku i herojsku armiju.

“Branila je džamije, crkve, sinagoge, obdaništa, škole. Branila je nedjeljivu, suverenu, nezavisnu i multietničku državu, na bazi ustava države i na bazi platforme Predsjedništva”, kazao je Bećirović.

Svake godine 15. april obilježava se kao dan nastanka Armije Republike BiH što je bio krajnji datum kada su se jedinice Teritorijalne odbrane trebale odlukom tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića pridružiti formacijama oružanih snaga zbog izbijanja neposredne ratne opasnosti.

Armija je zvanično formirana 15. aprila 1992. godine .

Jedinice teritorijalne odbrane države, prije svega Patriotske lige, Zelenih beretki i tadašnjeg ministarstva unutrašnjih poslova organizirale su se zahvaljujući onima koji su slijedeći logiku sukoba u Sloveniji i Hrvatskoj znali da isto čeka i našu državu. U tim naporima išlo se od osobe do osobe, od kuće do kuće kako bi se stanovništvo upozorilo na opasnost i dalo svoj doprinos u onome što će prerasti u borbu protiv agresije na suverenu državu koja će svoju kulminaciju doživjeti zločinom genocida.

Vrhovni komandant Armije RBiH bio je Alija Izetbegović, a načelnik štaba, odnosno prvi zapovijednik bio je general Sefer Halilović (zamjenici Jovan Divjak i Stjepan Šiber), a poslije je komandant Armije bio general Rasim Delić. Armija RBiH je službeno prestala da postoji 14. decembra 1997. godine.

Armija je na kraju rata imala oko 200.000 boraca.

Svim sinovima i kćerima Bosne i Hercegovine, koji su svoje živote dali braneći čistoću ideala, neka je vječna slava.

klix.ba

Povezane objave

Back to top button