BIHVIJESTI

Obilježena 31. godišnjica od pogibije 180 rudara u Mramoru

Prosječna starost 180 stradalih rudara bila je 27 godina. To je najmlađa četa rudara u rudniku, ali najveća tragedija koja se dogodila u rudnicima Bosne i Hercegovine.

“Danas je dan kada šutnja najviše govori. Ja sam dijete rudara i također nosim ime poginulog rudara tako da je moje osjećanje emotivno”, izjavio je tokom današnjeg obilježavanja direktor Rudnika Kreka Husein Trumić. Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece o kojima je Rudnik „Kreka” godinama brinuo.

Na spomen obilježju u Rudniku “Mramor” cvijeće su položili, proučili Fatihu i minutom šutnje odali počast rudarima, predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Rudnika “Kreka” Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona, članovi porodica, predstavnici okolnih općina, ali i mjesnih zajednica.

“Ove godine obilježavamo 31. godinu od stradanja 180 rudara. Uglavnom u ovome datumu i vremenu pokušavamo da biramo riječi i nađemo opravdanja za sve nas koji smo živi i u obavezi da brinemo o porodicama poginulih rudara i da nađemo riječi opravdanja za ono da li smo sve uradili, da li smo mogli više uraditi i da li smo na vrijeme uradili? Nikada brige o teškom poslu rudara, ne može biti previše. Nikada ulaganja ne može biti previše”,  izjavio je Admir Andelija generalni direktor Elektroprivrede u BiH.

Sindikat Rudnika Kreka jučer je obilježavao ovu godišnjicu zbog neslaganja s aktuelnom upravom i mjerama koje su donijete kako bi gubici u poslovanju bili smanjeni.

Prema istrazi Tužilaštva TK od 2006. godine, osnovni uzrok ove tragedije je eksplozija oblaka ugljene prašine, do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

Povezane objave

Back to top button