Obilježena godišnjica 126. Ilijaške brigade

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje odata je počast šehidima i poginulim borcima sinoć na Centralnom spomen-obilježju Ilijaš u 19 sati. Ovaj datum, 1. juli je dan kada je formirana 126. Ilijaška brigada. Više od dvije godine ilijaški i vogošćanski ljiljani sami su branili teritorij ne dozvoljavajući neprijatelju da ostvari svoj cilj. Iz tog razloga ove kao i svake prethodne godine, obilježen je dan 126. Ilijaške brigade. Obilježavanjem ovog datuma organizatori žele ukazati na značaj onih koji su dali svoje živote za ovu državu i na značaj boračke populacije općenito.

Na platou KSC Ilijaš upriličena je svečana akademija, te obraćanje načelnik Općine Ilijaš Akifa Fazlića koji je naglasio značaj ovog datuma.

„Ovaj datum jedan je od najznačajnijih datuma kada je upitanju vojno organizovanje građana općine Ilijaš i građana drugih općina koje su gravitirale teritorij općine, a tu prije svega mislim na dio teritorije Vogošća. To je jedan vrhunac organizacije koje su civilne vlasti uspostavile poslije okupacije ovih prostora.  Na ovaj način pokazali smo svu našu odgovornost, zrelost i sav naš patriotizam prema odbrani Bosne i Hercegovine, ali i emociju tako  što smo učestvovali na ratištu koje je bilo jedno od najtežih i imali smo  najznačajniju poziciju kada je upitanju odbrana ove države.  Želim čestitati ovaj dan svim pripadnicima 126. Ilijaške brigade, komandnoj strukturi koja je vodila sve to i građanima općine Ilijaš iz tog razloga što je značajan datum koji  je za ponos“, rekao je načelnik Fazlić.

Bego Durić, predsjednik Udruženja 126. Ilijaške brigade i penzionisani brigadir  podsjetio nas je na početke formiranja brigade, ratni put ilijaških gazija i ciljeve koji su imali.

„Prije dvije godine formirano je Udruženje 126. Ilijaška brigada, koje je za svoj cilj imalo okupljanje svih pripadnika 126. Ilijaške brigade, vraćanje digniteta borcima jer su demobilisani borci najugroženija kategorija i ne mogu ostvariti svoja prava. Brigada, jedina ilijaška, je formirana od dotadašnjih jedinica opštinskih štabova. Ratni put je počeo kada su patrioti odlučili da stanu u odbranu zemlje, s ciljem da brane goli život od nadolazeće agresije. Imala je veoma zahtjevnu liniju odbrane. Težišno 126. brigada imala je odbrambena borbena dejstva jer smo se nalazili na pravcu koji je bio strateški jer je neprijatelj htio da preko Čemerske planine razdvoji dva korpusa Armije BiH.  Na stotine borbenih dejstava su izvođene , u jednom danu na na Nabožiću, Moševićkom brdu  ili Jasenu znalo je biti desetine napada,a pješadijskim dejstvima prethodila su artiljerijska. Po nekim evidencijama Ilijaš ima 20 zlatnih ljiljana i šest najvećih priznanja Zlatna policijska značka što dovoljno govori o hrabrosti naših boraca“, naglasio je Durić.

Više o programu obilježavanja govorio je prvi ratni komadant 126. Ilijaške brigade Enes Durak.

„Imali smo zonu odgovornosti na koju su četnici atakovali sve vrijeme rata. O 126. Ilijaškoj brigadi zaista se može mnogo govoriti, ali ono najvažnije jeste da je ona formirana u vrijeme kada je na ilijaškom ratištu bio veoma težak period. Da nije bilo onih koji su dali svoje živote, koji su dali svoje dijelove tijela i onih koji su danas ovdje živi, mi ne bismo ovdje stajali. Svim pripadnicima 126. Ilijaške brigade sretan Dan brigade“, rekao je Durak.

Prisutnima se obratio i Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je istakao da zbog neostvarenih snova naših šehida i boraca ne treba dozvoliti da naša omladina odlazi iz ove države.

„Možemo reći da danas slavimo dan pobjede, a sve to zahvaljujući vatrenim i čelićnim momcima koji su ovo branili . U posljednje vrijeme imamo te mračne sile koje pokušavaju našoj djeci da na neki način ogade našu državu Bosnu i Hercegovinu. Zbog neostvarenih snova naših šehida i boraca ne treba dozvoliti da naša omladina odlazi iz ove države. Želim svima čestitati ovaj dan i nadam se da ćemo čuvati ovu tradiciju u budućnosti“, izjavio  je ministar Fišo.

Povodom Dana 126. Ilijaške brigade, učenici osnovnih škola pročitali su literarne radove kroz koje su iskazali svoju bol i razumijevanje događaja od 1992.-1995. godine na ovim prostorima.

Danu obilježavanja 126. Ilijaške brigade su prisustovala i druga boračka udruženja koja su položila cvijeće i odala počast, te vijećnici i porodice poginulih boraca.
Pripadnici i borci 126. Ilijaške brigade su se zakleli da će braniti nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine i to su i uradili i baš zbog tog razloga ćemo ih veličati uvijek i odavati im počast kao što to radimo svake godine. Nadamo se da će im sljedeće godine odati počast veći broj ljudi, jer oni to zaslužuju.

Prethodni članakProgram Manifestacije “Ilijaški dani” za utorak 03.07.2018.
Naredni članakČlanovi KUD-a “Ilijaš” nastupili na osmoj smotri folklora u Tuzli