ILIJAŠVIJESTI

Obilježena godišnjica sjećanja na 61 šehida MZ Dragoradi i III bataljona 126. Ilijaške brigade

Godišnjica obilježavanja “Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa”, obilježena je danas  kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126. Ilijaške brigade intoniranjem himne BiH, učenjem Jasina i Fatihe šehidima i polaganjem cvijeća prisutnih delegacija. I na ovu tužnu godišnjicu evocirana su sjećanja na 61 šehida.

Predsjednik Organizacionog odbora Nijaz Medić, kazao je kako je važno čuvati od zaborava naše šehide i njihovu žrtvu.

„Sama riječ Raskršće gdje su se donosile odluke i prva zarobljavanja naših sugrađana desila su se ovdje, imamo imena 61 šehida na spomenika, borce koji su dali živote u najtežim trenucima i najjačim za odbranu Bosne i Hercegovine u zoni Prvog korpusa, od Moševićkog brda gdje su poginula četiri momka, na planini Zvijezdi, na Papratnoj stijeni, na Žuču, Sokolju, Nabožićkom platou i Crnoriječkog visoravni. Dali su veliki doprinos ovi borci na svim ratištima, posebno Gradačcu, herojskoj Krajini, kao i cjelokupno stanovništo u ključnim trenucima za odbranu“ poručio je Medić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović poručio je da je neophodno da gajimo kulturu sjećanja.

„Veoma sam ponosan što sam danas ovdje, ovi datumi su značajni za nas borce, za kulturu sjećanja jer narod koji ne poštuje svoju historiju i prošlost nema ni budućnost. Volio bih da više ima ovdje omladine, kojima bismo trebali održati historijski čas da imaju poštovanje prema domovini i Odbrambeno-oslobodilačkom ratu koji smo vodili“ rekao je ministar Osmanović.

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić, napominje da je važno sjećati se svih boraca koji su branili BiH i dali život za nju.

„Cijeneći doprinos mjesta i ljudi ovdje,  Općina je sagradila spomen obilježje u čast onih koji su dali najveću vrijednost za odbranu ovog prostora i BiH. Oni su bili ovdje kao bataljon naše brigade, na liniji u širem rejonu Kruševa, to je bilo jedno teško i složeno ratište, što vojnici najbolje znaju. Sve vrijeme intencija je bila agresora da se našom linijom dolinom Krivaje spoje sa Zavidovićima, da se Tuzla i Sarajevo fizički razdvoje, a onda bi se najvjerovatnije desilo ono što je Radovan Karadžić poručio sa govornicerepubličkog parlamenta  da će jedan narod nestati. Zahvaljujući borcima, herojskoj odbrani to se nije desilo i ovo spomen obilježje podignuto je kao sjećanje na njih i zahvala za učešće i doprinos koji su dali tokom rata“ kazao je Spahić.

Glavni cilj ovog obilježavanja je prenošenje istine o važnim dešavanjima iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata mlađim naraštajima, kako bi uzeli pouku, cijenili domovinu i žrtvu za nju podnesenu, te je njegovali, razvijali i čuvali. Tokom programa Miralem efendija Sarajlić proučio je Jasin šehidima i poginulim borcima, dok su učenici Osnovne škole “Srednje” izveli recital “Pjesma Bošnjaku”.

Polaganju cvijeća na spomen-obilježje u Dragoradima prisustvovali su predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, Nijaz Spahić pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević, te mnogobrojni predstavnici udruženja, vjerskog, kulturnog i političkog života.

Povezane objave

Back to top button