ILIJAŠVIJESTI

Obilježena tužna godišnjica stradanja u selu Korita

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježje koje je sagrađeno prije dvije godine na mjestu masakra koji se desio u selu Korita, obilježena je 26. godišnjica stradanja 17 žrtava Bošnjaka, kao i dan sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ovog sela. Spomenik je sagrađen da bi bio trajni podsjetnik na doprinos Korita i žrtvu  koje je stanovništvo ovog mjesta dalo u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.- 1995. godine. Svaki dio naše Bosne i Hercegovine na neki svoj način nosi svoja bolna sjećanja na teška vremena i šehide. Današnji dan je podsjetnik na obavezu, da se ne zaboravi vječni dug prema hrabrim borcima i braniteljima Korita koji su dali svoju krv i svoje živote u odbrani ove države. Ovaj datum je ostavio bolno sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka, kao i na bitku koja je vođena tog dana u kojoj su život izgubili stanovnici sela Korita.

Program je počeo intoniranjem himne te učenjem Kur'ana u interpretaciji Abida ef.  Avdukića, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ”Korita ‘92- ‘95”, Akif Bešlija naglasio je kako postoji obaveza prema ljudima koji su dali svoje živote na tom mjestu, te kako ga posebno raduje odziv  mještana  koji su danas obilježili ovaj datum.

„Ovo je treća godina kako smo počeli obilježavati jedno historijsko vrijeme. Ono što se desilo u periodu ratne 1992.-1995. godine naravno da se nikada neće niti može zaboraviti kako ovdje, tako i na drugim mjestima. Drago mi je da se svake godine sve više odazivate i da ne zaboravljate naše šehide koji su dali svoje živote. Ono što je bitno za selo Korita jeste da smo se mi mještani u to vrijeme samoincijativno organizovali, stali na liniju odbrane da bi sačuvali kako selo tako i općinu Ilijaš, ali i ostale okolne općine. Naši borci su bili poznati po svom inatu i taj inat su napravili ovdje gdje su od početka do kraja ostali. To je najveći simbol kada je u pitanju općina Ilijaš ne umanjujući ni druga okolna mjesta. Ovaj događaj me podsjeća na mnogo toga i u meni izaziva posebne emocije. Ratni zločin su učinili agresori protiv kojih je podignuta optužnica, a ne borci Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su se samo branili od onih koji su htjeli uništiti Bosnu i bošnjački narod. Na početku smo stali na stranu koju smo trebali, a to je strana onih koji su branili ovu državu“, naglasio je Bešlija.

Svoje literarne radove prisutnima su pročitale učenice OŠ „Hašim Spahić“ Amira i Emina Bešlija.

Prisutne je poselamio i obratio se načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji je istakao kako trebamo čuvati ono što su nam ostavili naši šehidi i poginuli borci.

„Želim da se zahvalim svima na dolasku i vašem izdvojenom vremenu kako bi obilježili ovaj značajan datum i na taj način se podsjetili naših najboljih sinova i šehida Bosne i Hercegovine. Trebamo gajiti kulturu sjećanja koja je jako bitna i na taj način je prenosili na mlade generacije. Moramo stalno govoriti o onome šta su oni nama ostavili i zašta su nas zadužili. Ostavili su nam jako mnogo, zapravo ostavili su nam u amanet slobodu, mir i državu Bosnu i Hercegovinu kako bi je čuvali, gradili i napravili bolji život. Kada pogledate ove zastave vidjet ćete za šta su se borci Armije Bosne i Hercegovine borili, a borili su se za ovu državnu zastavu i državu u kojoj bi lokalne zajednice bile ustavno uređenje te države, nažalost period u kojem smo se borili bio je takav da se nismo mogli izboriti za takvu državu. Svaki dan od nas iziskuje borbu i to je ono što moramo poručiti mladim generacijama. Ovo mjesto pokazuje sudbinu ilijaških Bošnjaka i tako prognani stali smo da zaštitimo Bosnu i Hercegovinu. To je zaista svijetla prošlost nasIilijašana i nastojat ćemo da ovo ubuduće obilježavamo, jer nas je svake godine sve više“, rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Predsjedavajući  Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević naglasio je kako se narod treba ujediniti i na taj način izvršiti pritisak na pravosudne organe kako bi porodice i ubijeni našli svoj smiraj.

„Čestitam svima koji su doprinijeli da se izgradi ovo šehidsko mezarje. Ja sam na početku agresije imao samo dvanaest godina i zbog toga nemam dovoljno informacija vezano za ovaj događaj. Iz ove perspektive vidim  da smo sa svega nekoliko mjesta na području Općine Ilijaš uspjeli da se organizujemo jer smo vidjeli šta nam se sprema, a ta mjesta možemo nabrojati na prste jedne ruke. Vi ste zaista uradili jednu ispravu stvar i nema potrebe da imate dileme što se tiče optužnica, odnosno što nam oni pripremaju i montiraju. Mi imamo zajednički cilj i trebamo biti jedinstveni, a pored toga i stati uz te ljude kao što smo i uradili. Da tih ljudi nije bilo i da su ostale one haubice na Čemernu pitanje je da li bi ostali i u Brezi, Visokom, Zenici itd. To je bio potpuno ispravan put. Iskreno se nadam da ćemo se ujediniti i zajedno raditi i od srca vam čestitam na ovakvoj organizaciji“, istakao je Dević.

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Nijaz Spahić, istakao je važnost obilježavanja ovakvih datuma, ali i važnost podsjećanja na sve strahote koje su se dogodile kako se iste ne bi ponovile mlađim naraštajima.

„Prije tri godine na incijativu i zahtjev mještana Korita cijeneći doprinos boraca Korita koji su dali sve od sebe tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu izgrađen je spomenik. S obzirom da su oni geografski i strateški bili na jednom vrlo važnom položaju i mjestu koji je sve vrijeme bio napadan. Poslije izgradnje spomen-obilježja određen je i datum obilježavanja ove godišnjice gdje organizacioni odbor Korita pripremi jedno vrlo lijepo obilježavanje i sjećanje na te ljude koji su dali svoj život. Mi smo ušli u projekat izrade monografije šehida i poginulih boraca kako bi to ostalo mladim ljudima zapis i trag šta se dešavalo. Do sad smo na našoj općini uradili 42 spomen-obilježja i još uvijek imamo mnogo zahtjeva za izgradnju. To je zapravo ono što će ostati onim generacijama koje su rođene poslije rata kako bi znale šta se dogodilo, a razlog toga jeste njihov budućnost“, dodao je Spahić.

 

Polaganjem cvijeća završen je prvi dio manifestacije Dani sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ”Korita ‘92-‘95”nakon čega je na dovištu Starčevina u 12 sati proučen tevhid šehidima i civilnim žrtvama rata, a nakon podne namaza klanjana je i tradicionalna dova.

Povezane objave

Back to top button