BIH

Obilježene 483 godine Gazi Husrev-begove medrese: Opstala i u najtežim vremenima

Centralnom svečanošću održanom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, obilježena je 483. godišnjica kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada ove ustanove.

Sarajevo, BiH – 8. januar 2020: Centralna svečanost povodom obilježavanja 483. godine neprekidnog odgojno-obrazovnog rada Gazi Husrev-begove medrese. ( Mustafa Öztürk – Anadolu Agency )

Gazi Hurev-begova medresa osnovana je 26. redžeba 943. hidžretske, odnosno 8. januara 1537. godine. To je ujedno jedina škola u Bosni i Hercegovini koja kontinuirano radi duže od 470 godina, a osnivač je vakif Gazi Husrev-beg. 

Povodom obilježavanja historije duge skoro pet stoljeća organizirana je akademija na kojoj su, pored ostalog, dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju te odgojno-obrazovne ustanove, a dobitnici su direktor uprave za obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževad Hodžić i Jusuf Zahiragić, predsjednik Medžlisa IZ Sarajevo.

Priznanje za doprinos u odgojno-obrazovnom procesu ispred kolektiva Medrese dobio je Dževad Pleh, a priznanje za nesebično zalaganje i doprinos radu Medrese uručeno je Hazimu Šeti. Direktor Medrese Mensur Malkić medijima je kazao kako danas Medresa ima 485 učenika i učenica, među kojima su dva hafiza i tri hafize. Podsjetio je i na izuzetne uspjehe koje su učenici postigli u nastavi i izvan nastave.

-Prošle godine smo uspjeli, što se tiče investiranja u Gazi Husrev-begovu medresu, obnoviti restoran u muškoj medresi. Ponosni smo na to što su zidove restorana ukrasili naši učenici i učenice medrese koji pohađaju kaligrafsku sekciju – rekao je Malkić.

Glavni projekat za žensku medresu

Dodao je kako što se tiče modernizacije učionica i kabineta, opremljeni su interaktivnim projektorima i desktop računarima.

-Za žensku medresu, uradili smo glavni projekat, preveli na turski jezik, i predali na protokol TIKA-i te očekujemo odgovor – rekao je Malkić.

Upitan šta je Gazi Husrev-begova medresa u ukupnoj intelektualnoj misli u BiH, Malkić je kazao kako je Medresa ummu-l-medaris, odnosno “majka svih medresa”. 

-Možemo reći da je iz Medrese u ovom periodu izašlo sedam medresa koje su na području BiH, odnosno pod Rijasetom IZ u BiH – rekao je Malkić koji je dodao kako je Medresa do sada iznjedrila na desetine hiljada svršenika koji su bili imami, hatibi, mullimi i muallime (vjeroučitelji i vjeroučiteljice), profesori islamskih nauka, a obnašali su i bitne pozicije u društvu.

Dobitnik priznanja Hodžić kazao je kako mu ovo priznanje, kao i godine koje je proveo školujući u medresi, mnogo znače. Dodao je kako mu Medresa znači mnogo, kao što je značila i kroz cijelu historiju.

-Gazi Husrev-begova medresa je sigurno temelj visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini – rekao je Hodžić.

Dodao je kako je u vrijeme između dva svjetska rata ova medresa je bila jedina obrazovna ustanova takve orijentacije u BiH, a njeni svršenici su dolazili iz svih dijelova zemlje. Kazao je kako Medresa i danas igra značajnu ulogu zajedno s još šest medresa koje su, na neki način, proširena porodica Gazi Husrev-begove medrese. Dobitnik priznanja je i Zahiragić koji je kazao kako je riječ o priznanju koje se dodjeljuje ljudima iz, takoreći civilnog sektora i mnogo mu znači.

Povezane objave

Back to top button