Ministarstvo za odgoj i obrazovanje danas je u dnevnom listu Oslobođenje i na službenoj web stranici Ministarstva objavilo Konkurs za upis učenika u 1. razred srednjih škola, koji će biti otvoren do 18.6.2021. godine.
Online upis učenika će omogućiti da se učenici odluče za upis u jednu od 36 srednjih škola javnih ustanova raspoređenih u 168 odjeljenja. Online upis omogućava apliciranje na 3 zanimanja/škole.

Istovremeno, 7 privatnih gimnazija  također kroz online upis, istog dana, 11.6.2021. godine objavilo je konkurse za upis u ovih 7 privatnih srednjih škola koje su upisane u Registar srednjih škola koji se vodi u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je u dnevnom listu Oslobođenje i na službenoj web stranici Ministarstva objavilo  JAVNI POZIV ZA DODJELU STIPENDIJA ZA TALENTOVANE /NADARENE UČENIKE koji u školskoj 2021/2022. godini budu upisani u 1. razred srednje škole. Učenici ne trebaju odmah aplicirati na ovaj Javni poziv, jer će ova aktivnost biti provedena nakon što počne nova školska 2021/2022. godina, odnosno u septembru 2022. godine. Razrednici 1. razreda će u svim srednjim školama ponovo učenike informisati u vezi sa javnim pozivom, kako oni učenici koji ispunjavaju uslove koji su propisani, na vrijeme mogli da se prijave. Sredstva za stipendije su obezbijeđena u Budžetu Ministarstva za 2021. godinu, a visina stipendije zavisi od broja učenika koji budu ispunjavli uslove za dodjelu stipendije.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je u dnevnom listu Oslobođenje i na službenoj web stranici Ministasrtva danas objavilo JAVNI POZIV ZA DODJELU STIPENDIJA ZA DEFICITARNA ZANIMANJA za učenike koji u školskoj 2021/2022. godini budu upisani u 1., 2. i 3. razred srednje škole. Učenici ne trebaju odmah aplicirati na ovaj Javni poziv, jer će ova aktivnost biti provedena u svim srednjim školama, nakon što počne nova školska 2021/2022. godina, odnosno u septembru 2021. godine. Razrednici 1.. 2. i 3. razreda na zanimanjima u trogodišnjem trajanju će ponovo učenike informisati u vezi sa javnim pozivom, kako bi oni učenici koji ispunjavju uslove koji su propisani, na vrijeme mogli da se prijave.

Sredstva za stipendije su obezbijeđena u Budžetu Ministarstva za 2021. godinu, a visina stipendije zavisi od broja učenika koji budu ispunjavli uslove za dodjelu stipendije.

Učenici devetog razeda koji su dio obrazovanja završili u inostranstvu mogu Ministarstvu podnijeti zahtjev za se njihove ocjene u izdatom rješenju o nostrifikaciji nivelišu ukoliko su postigli značajno bolje rezultate i bolji uspjeh u nastavku školovanja u Kantonu Sarajevo.

O reviziji rješenja o nostrifikaciji odlučuje komisija Ministarstva.

Više informacija na:

https://mo.ks.gov.ba/onlineupis

Share.

Comments are closed.