Predstavnici porodica žrtva genocida u Srebrenici, te bosanskohercegovački i svjetski zvaničnici obraćaju se na komemorativnoj sjednici koja je organizovana povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici.

Milanović: Budućnost i saradnja neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović naglasio je kako se budućnost kao i saradnja između naroda na ovom području, neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti.

Milanović je dodao kako se danas obilježava još jedna tužna godišnjica strašnog zločina u kojem su prekinuti životi više od 8.000 ljudi.

”Genocid koji je počinjen na ovom mjestu prije 26 godina najstrašniji je zločin na evropskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata te trajna odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanje na nevine žrtve ovog brutalnog, nepojmljivog masakra sumraka civilizacije”, rekao je Milanović u poruci.

Bečić: Crna Gora osuđuje sve zločine i one koji ih negiraju

Crna Gora kroz Rezoluciju u Srebrenici, donijetu prije par nedjelja, najoštrije je osudila genocid u Srebrenici, kao i one koji ga negiraju, poručio je Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore.

“U istom tekstu pokazali smo odlučnost da osudimo sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, uz duboko saosjećanje za sve žrtve i njihove porodice”, istakao je Bečić.

Zarif: Međunarodna zajednica se mora zalagati za pravdu

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Džavad Zarif u poruci koju je pročitao njegov specijalni izaslanik Muhamed Ebrahim Taherian, prvi ambasador Irana u BiH, danas u Srebrenici izrazio je solidarnost s narodima i ožalošćenim žrtvama.

“Događaji u Srebrenici su najmračnija poglavlja u savremenom čovječanstvu. Iako ona ne bi trebala biti izvor mržnje među narodima, ipak nikada se ne smiju zaboraviti”, poručio je Zarif.

Napomenuo je da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici podsjeća međunarodnu zajednicu na potrebu zalaganja za pravdu i suzdržavanje o nasilja i osjećaja odgovornosti u zaštiti potlačenih.

 

Varhelji: Srebrenica je podsjetnik da ne dozvolimo da se genocid ponovi

Srebrenica je stalni podsjetnik na našu zajedničku odgovornost, da spriječimo da se genocid više ikada ponovi, poručio je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.

Kako je rekao, nedavne presude međunarodnih sudova još jednom su pokazale da počinitelji ne mogu proći nekažnjeno.

“Pamtimo i odajemo počast žrtvama, dijelimo tugu njihovih porodica i preživjelih”, istakao je Varhelji.

Muhamed Avdić: Sretan sam što moj babo nije činio nepravdu

Muhamed Avdić, predstavnik porodica koje još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, izjavio je na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici kako je sretan što je njegov otac, koji je žrtva genocida, bio čovjek, a ne zločinac.

Avdić se prisjetio dešavanja u Srebrenici 1995. godine i onome što su mnoge porodice preživjele u tom periodu. Tokom obraćanja govorio je i o svom ocu, koji je bio učitelj.

Kada Hotić: Nemojte nas žaliti, već pomozite da se izgradi pravedniji svijet

Kada Hotić, predstavnica Majki Srebrenice, izjavila je danas u Potočarima da nijedna religija nije razlog ljudskoj patnji te pozvala da se Srebrenica, u kojoj je 1995. godine počinjen genocid, vrati u život.

“Napominjem da nijedna religija nije razlog ljudskoj patnji. Danas je Srebrenica, grad mrtvih. Učinite da se vrati u život. Molim vas, nemojte nas žaliti, već pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet”, rekla je Hotić.

Podsjetila je kako je ovo nekad bila industrijska zona u kojoj su mnogi radili i zarađivali kako bi prehranili porodice, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost.

”Sada je ova dolina, postala mirna smrtna tišina, gdje su muslimani našli svoj vječni smiraj”, rekla je Hotić i uputila molitve za žrtve.

Nderitu: Međunarodna zajednica je prepoznala odgovornost za genocid

“Tog 11. jula 1995. godine počinjen je najgnusniji od svih zločina – zločin genocida”, kazala je u video poruci podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu.

Ona je naglasila da je međunarodna zajednica prepoznala odgovornost, uključujući i UN pod čijom zastavom je Srebrenica tada bila Zaštićena zona, jer nisu spriječili taj zločin.

“Naučili smo važne lekcije, a naše žaljenje zbog gubitka nevinih života ne prestaje. Sjećanje na prošlost je pravo porodica žrtava i važan dio procesa pomirenja, posebno za budućnost”, rekla je Nderitu.

Saleh Al-Sabti: Podrška porodicama žrtava genocida

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne Grupe saudijsko-bosanskog prijateljstva Saad Bin Saleh Al-Sabti je u video-poruci izrazio podršku i saučešće porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

“Svoju zahvalnost želim uputiti svakome ko je u uložio napore da se i ove godine obilježi godišnjica genocida, ali pandemija je razlog našeg fizičkog izostanka”, poručio je Al-Sabti

On je ponovio nepromjenljiv stav Kraljevine da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BIH te naglasio da podržavaju sve oblike mira i suživota.

Ađijus: Podjela na “nas” i “njih” donijela samo patnju

“Više od dvije decenije, negiranje genocida u Srebrenici postalo omiljeno sredstvo onim koji ljude ove zemlje i dalje dijele na “nas” i “njih”, a upravo ta podjela je tolikim životima donijela toliko patnje”, poručio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Karmel Ađijus.

Istakao je da je negiranje zločina odbacivanje onoga što su žrtve preživjele.

Nelson: Zločini i presude pojedinaca nisu odraz cijelog jednog naroda

“Neprihvatljivo je negiranje genocida u Srebrenici, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i veličanje ratnih zločinaca”, naglasio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson.

Kako je rekao, krivične presude počiniocima genocida ukazuju na pojedinačnu odgovornost.

“Njihovi zločini i presude nisu odraz cijelog jednog naroda”, poručio je Nelson.

Dodao je da SAD pozivaju političke lidere da se udrže otvaranja rana iz prošlosti, zapaljivom retorikom podjela i da se uzdrže od korištenja i manipulusanja ratnim dešavanjima iz ’90-ih.

 

Share.

Comments are closed.