Učenike u osnovnim i srednjim školama u KS-u krajem marta očekuje interna procjena znanja iz određenih nastavnih predmeta, odnosno vrednovanje znanja, vještina i sposobnosti koje su stekli u ovoj školskoj godini. Testiranje koje je predviđeno od 25. do 29. marta provest će se u drugom, četvrtom, petom, sedmom i osmom razredu, dok će učenici trećeg i šestog razreda nešto kasnije imati eksternu procjenu znanja. U srednjim školama interna evaluacija će se realizirati u prvom, drugom i trećem razredu.

Koji predmeti

– Učenici drugog razreda radit će test iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti i Srpskog jezika i književnosti, učenici četvrtog razreda iz Moje okoline, učenici petog razreda iz Prirode, učenici sedmog iz Fizike, a učenici osmog iz Hemije. U prvom razredu srednjih škola interna procjena znanja će biti iz predmeta Historija, Hemija i Geografija, u drugom iz Fizike, Biologije i Informatike, a u trećem iz Psihologije, Građanskog obrazovanja/Demokratije i ljudskih prava i Sociologije, naveli su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Prošle godine, kada se počelo sa ovakvim testiranjem učenika, bilo je dosta nezadovoljstva među učenicima, roditeljima, ali i nastavnicima, jer im nije bila jasna svrha ovih aktivnosti.

Kako bi se pripremili, učenici mogu pristupiti bazi pitanja za testove za internu evaluaciju za osnovne i srednje škole koja je postavljena na web stranici Ministarstva obrazovanja KS-a.

Izvor. Oslobođenje

Share.

Comments are closed.