Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, te predstavnici KJKP „Gras“ i „Centrotrans – Eurolines“ jučer su potpisali sporazum o saglasnosti prihvatnja kupona za penzionere u svojim vozilima bez obzira da li su kuponi izdati od „Grasa“ ili „Centrotransa“, ne uslovljavajući korisnike dodatnim troškovima i procedurama.

Penzioneri, koji čine gotovo polovinu svih korisnika mjesečnih kupona u Kantonu Sarajevo – njih oko 40.000 su prva kategorija koja će moći koristiti jedinstven kupon za oba gradska prevoznika. Nakon ove prve etape, dogovoreno je da slijede, đaci, studenti, nezaposleni i ostale kategorije.

“Nadam se da je svima sada jasno da je ova Vlada dovoljno zrela i hrabra da u svom mandatu adresira jedno od ključnih pitanja za sve građane Kantona Sarajevo, a to je javni gradski prevoz.  S druge strane, ovaj sporazum još jednom pokazuje da smo i Vlada koja želi da razgovara i kreira rješenja koja uzimaju u obzir sve uključene strane koliko i kad je to moguće,” izjavio je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta nakon potpisivanja sporazuma.

Jučerašnji sporazum rezultat je uspješnih pregovora ministra Štete nakon izražene zabrinutosti dijela uposlenika „Grasa“ odlukom Vlade Kantona Sarajevo da građanima omogući izbor prevoznika uz jedinstvenu mjesečnu kartu za javni prevoz.

Ovo je prvi sporazum koji su potpisali resorno ministarstvo i dva gradska prevoznika. Radi se o privremenim mjerama do puštanja tarifnog sistema i elektronske naplate karata od 1.12. 2019. godine.

“Vlada Kantona Sarajevo i njeno resorno ministarstvo opredijeljeni su za poboljšanje stanja u javnom linijskom prevozu putnika na području Kantona Sarajevo i obezbjeđivanju korisnicima javnog linijskog prevoza putnika što kvalitetnije i jednostavnije usluge, a sve u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i zaštiti javnog interesa,” potcrtao je ministar Šteta.

Izvor: Press služba Vlade  KS

Share.

Comments are closed.