BIH

Od danas obavezna zimska oprema

Posjedovanje obavezne zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete od ove godine obvezno je od danas 1. novembra  do 1. aprila iduće godine za sva motorna vozila osim svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Kako je potvrdila Feni Mersiha Imširović iz Službe za preventivu i obrazovanje BIHAMK-a navedena obaveza stupa na snagu na osnovu Pravilnika Ministarstva prometa i veza BiH koji je stupio na snagu 30. prosinca 2020. godine.

Zimska oprema, kako pojašnjavaju iz BIHAMK-a podrazumijeva:

pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obvezni.

Također iz BIHAMK-a upozoravaju vozače kako u zimskom razdoblju niske temperature i česte i obilne padaline izuzetno nepovoljno utječu na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

Zbog snijega ili poledice sustavi teže prenose snagu na podlogu, sol nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

Naglašavaju neophodno adekvatno pripremiti i sebe i svoje vozilo za nadolazeću zimu!

Povezane objave

Back to top button