Od sutra do 12. augusta Dani aronije u Malešićima: Sami uberite kilogram za jednu KM

Sutra na plantaži u Malešićima počinju tradicionalni Dani aronije i trajat će sve do 12. augusta 2022. godine. Svim zainteresiranim bit će omogućeno da sami uberu blagodarne plodove za zdravlje, po simboličnoj cijeni od jedne KM po kilogramu. Vlasnici plantaže su Borislav i Jela Vučković, a u kooperaciji sa njima Zdravko Barić je zasadio aroniju. Aronija je ove godine puno bolje rodila nego prošle, iako su visoke temperature veliki izazov i teškoća, govori nam na početku naše posjete Barić.

Aronija zahtijeva vodu i pažnju, iako su visoke temperature, zadovoljni smo urodom. Kao i za sve proizvode, borba je za plasman na tržište. Mi smo ostvarili dobre kontakte sa apotekama, trgovinama, pojedincima, čak i nešto u inostranstvo, tako da je plasman zadovoljavajući, ali mogao bi biti bolji. Stoga smo ove godine odlučili da cijena bude simbolična, da zainteresovani uberu sami aroniju, koju mogu koristiti za pravljenje soka, džema i koriste za svoje potrebe. Poslije toga doći će berači da beru aroniju za naše potrebe i dalju obradu i plasman. Eko Arhaz već godinama vrši usluge cijeđenja i pasterizacije, mi sokove nakon toga lagerujemo i prema potrebi plasiramo, kazao je Barić za Radio Ilijaš.

Proizvođača aronije u Ilijašu nema puno, najveća je plantaža u Malešićima sa 10 dunuma, postoje proizvođači na Nišićima, te nekoliko plantaža sa nekoliko stotina stabala što je dovoljno za potrebe nekolicine porodica.

Ove godine prvi put uvela je Federacija BiH podsticaj na bobičasto voće, ali plantaža u Malešićima za njih će aplicirati sljedećih godina. Ipak, koristit će podsticaj za ubrane kilograme, 0,50 KM po prodatom kilogramu a aktuelan je krajem augusta i u septembru.

Na Dane aronije u Malešićima, tradicionalno, osim Ilijašana, dolaze i građani iz Sarajeva, Vogošće, Kaknja, Breze, Visokog, Vareša.

-Očekujemo i ove godine da mnogi posjete Dane aronije kako iz našeg grada, tako i iz susjednih općina. Aronija nema prirodnih neprijatelja, nije potrebno prskanje, sve je prirodno i zdravo. Ova nadmorska visina je veoma pogodna za aroniju. Najbolje je da zainteresirani građani dođu rano da beru, već od sedam sati ujutro ili popodne od 17 sati, preporučuje Barić.

Ova biljka spada u najmoćnije antioksidanse na planeti. Ranije su Indijanci koristili aroniju za ublažavanje stomačnih problema, dok su čajevi od lišća aronije korišteni za ublažavanje povreda. Spisak dragocjenih svojstava aronije je dug, ali reći ćemo najbitnije: doprinosi boljoj cirkulaciji, čisti krv, dobar je saveznik u borbi sa glavoboljom,migrenom i povišenim krvnim pritiskom, pozitivno utiče na crijeva i želudac, otklanja dijareju, doprinosi imunitetu, onemogućava da se virusne i bakterijske infekcije razviju. Najdragocjenije utiče na jetru i žuč.

Stoga, toplo preporučujemo da posjetite Dane aronije u Malešićima.

Prethodni članakPredstava za djecu u četvrtak na trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu
Naredni članakBlagi porast broja nezaposlenih u FBiH