Centralna svečanost Mevlud na Vrelu Bune zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa ove godine neće se održati.

Mevlud je uvršten u kalendar događaja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i trebao je biti održan 30. maja 2020. godine.

Kako bi održali dugogodišnju tradiciju mevluda, Muftijstvo mostarsko, Tarikatski centar u Bosni i Hercegovini i Medžlis Islamske zajednice Mostar će 29. maja 2020. godine poslije akšam-namaza u Tekiji organizovati kraći program učenje mevluda i medžlisi zikra.

– Mi ćemo sačuvati kontinuitet održavanja godišnjice mevluda i zikra na način da će se u ograničenom broju izvođača programa, zajedno sa Tarikatskim centrom u Bosni i Hercegovini, našim šejhovima i dervišima, organizirati program u petak, između akšama i jacije namaza, naravno bez skupa – kazao je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Program će se održati u skladu sa preporukama o zabrani okupljanja i fizičkom odstojanju, a prema Instrukciji Islamske zajednice o obavljanju namaza i drugih vjerskih obreda. Program će snimati televizija Islamske zajednice (BIR TV) i naknadno ga prikazati u svom programu kako bi vjernici, barem na ovaj način, svjedočili kontinuitetu ovog važnog događaja za muslimane Hercegovine.

Izvor.faktor.ba

Share.

Comments are closed.