ILIJAŠSPORTVIJESTI

Odigrana fudbalska utakmica između djevojčica iz Vogošće i Ilijaša

U okviru projekta “Podsticaj rodnoj ravnopravnosti kroz promociju ženskog fudbala u malim sredinama” sinoć je u Sportskoj dvorani Ilijaš odigrana utakmica između djevojčica GENDER PROMOTIVNOG TIMA “NOVA ŽENA” iz Vogošće i Ilijaša. Projekat finansira francuska fondacije “Mediteranska žena” iz Pariza, uz podršku Općine Vogošća i Federalnog ministarstva kulture i sporta. Aktivnosti projekta od aprila prošle godine sprovodi Udruženje “Nova žena” iz Semizovca i u okviru istog održane su tri radionice o ravnopravnosti spolova u osnovnim školama na području općine Vogošća, te radionice u OŠ “Podlugovi” i OŠ “Hašim Spahić” u Ilijašu, kao i  četiri fudbalske utakmice.

Utakmicu u Ilijašu je pratilo 80 gledalaca što je dvostruko bolja gledanost u odnosu na prvu utakmicu održanu u julu 2017. godine u Semizovcu.

 “ S obzirom na to da i muški fudbal u malim sredinama bilježi vrlo nisku posjećenost, smatram da smo u pogledu atraktivnosti događaja postigle uspjeh, a vidljivost projekta dovele do maksimuma za lokalne standarde. Hvala svima koji su podržali projekat, a ističem izuzetnu kooperativnost OŠ “Podlugovi” i OŠ “Hašim Spahić” tokom radionica i utakmica, dok je uprava Sportske dvorane Ilijaš tokom januara omogućila djevojčicama redovne treninge u dvorani kako bi se pripremile za utakmice, istakla je liderka Udruženja “Nova žena” Daliborka Nikolić i dodala kako je ovaj projekat pokazao da je ravnopravnost u malim sredinama dostižna, ukoliko se gradi zajedno.  Kazala je i da   pravu potvrdu uspjeha projekta očekuju na posljednjoj utakmici 23.2.2018. godine kada će djevojke iz Vogošće i Ilijaša imati priliku nastupiti u revijalnom dijelu tradicionalnog Reintegracijskog turnira u Vogošći, a nakon borbe za treće mjesto turnira.

Utakmica u Ilijašu završena je rezultatom 3:0 za djevojčice GENDER PROMOTIVNOG TIMA “NOVA ŽENA” iz Vogošće. Sva tri gola postigla je Melisa Džanko, učenica prvog razreda Ekonomske škole SŠC Vogošća, a njena sestra bliznaka je odlično branila mrežu djevojaka tima iz Vogošće.

 

Povezane objave

Back to top button