I ove godine u Župči, Općina Breza, održan je 24. “Memorijalni turnir šehidima i poginulim borcima BiH”, koji se već 24 godine održava na stadionu “Bosanskih šehida”.

Ovaj turnir se obilježava s posebnim sjećanjem na sve poginule u ratu, a posebno na 11 šehida koji su stali u odbranu svoje domovine. Svih 11 igralo je u FK “Mladost” Zupča, a svoje živote dali su za slobodu i nezavisnost BiH.

Alić Teufik, Čolan Salih, Čorbo Mehmed, Dinar Mirza, Hodžić Husnija, Memišević Elvir, Muratović Nijaz, Omerhodžić Edin, Omerhodžić Izudin, Opačin Nedžad i Avdukić Izet – imena su sportista iz Župče zbog kojih je Predsjedništvo BiH prije 23 godine donijelo odluku da upravo Župča bude domaćin ovakvog turnira.

Tada za domaćinstvo konkurisao je FK “Sarajevo”, ali odluka je pala na Župču.

Ovogodišnji Memorijalni turnir otvorio je načelnik općine Breza Munib Zaimović, istaknuvši da je ovo istinski sportski praznik u čast svim borcima koji su dali svoje živote za BiH.

– Moramo nastaviti da se borimo za našu domovinu, te da čuvamo ljubav prema BiH, u čast šehida – rekao je između ostalog Zaimović.

Namik Muratović član uprave ovog kluba i jedan od organizatora Memorijalnog turnira rekao je da im je čast što je i ove godine turnir prošao u dobroj atmosferi, u kojoj je na kraju pobijedio najbolji.

– Jako smo zadovoljni što svake godine zahvaljujući Općinskom načelniku i spozorima kluba se uspiju odraditi neki određeni infrastrukturni radovi na stadionu koji doprinose poboljšanju uslova i stvaranju mogućnosti za kvalitetan i pravi način bavljenja sportom – rekao je Muratović.

Pobjednik 24. Memorijalnog turnir šehidima i poginulim sportistima BiH, Župča 2019 je FK “Rudar” iz Kaknja, koji je u finalnom susretu poslije 2:2 u regularnom dijelu na penale pobijedio NK “Travnik”.

Treće mjesto osvojila je ekipa NK “Bosna” Visoko pobjedivši domaćina, FK “Mladost” Župča, rezultatom 1:0.

Za najboljeg golmana izabran je Amir Bekan iz Rudara, nagrada za najboljeg strijelca dodijeljena je Berinu Čatiću iz NK “Travnik”, koji je postigao dva gola, koliko i Fahrudin Kovač iz “Rudara”.

Najbolji igrač turnira je kapiten “Rudara” Belmin Kobilica.

izvor: Visoko.co.ba/Breza-x.com

Share.

Comments are closed.