Održan Božićni koncert u Ilijašu

piše:Alma Omerović

b8Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Ilijaš i ove godine organizovao je  Božićni koncert u Ilijašu, u kino sali JU KSC i Radio Ilijaš, sa početkom u 17:30 sati. U kulturno- zabavnom dijelu programa koji je upriličen do 19:00 sati, nastupili su KUD Ilijaš, Osnovna muzička škola Ilijaš, SKUD Gromiljak, EKO SRCE Gromiljak, KUD Bećarac – Lepenica, Pjevačka skupina Breza, JU OŠ “Srednje”, Udruženje “Budi mi drug” i orkestar “Besane noći”.

Na samom početku prisutnima se obratio Iljko Barić, vršilac dužnosti predsjednika podružnice HKD „Napredak“ Ilijaš. Kazao je da ga čini veoma sretnim što je Božićni koncert postao tradicija u našem gradu i da se okupljaju ljudi dobre volje.

„Treći je po redu, uspješan koncert za Ilijašane i sve ljude dobre volje koji žele da učestvuju u ovom. Poruka je u dvije riječi a to je „mir i dobro“. Čestit Božić svima koji slave a sretna Nova godina svima dobrim ljudima u Ilijašu i svijetu“, kazao je Barić.

dsc00799b5Načelnik Općine Ilijaš  Akif Fazlić istakao je da ovakvi događaji predstavljaju civilizacijski čin i da se poruka suživota sada tradicionalno šalje iz Ilijaša.

„Važno je da na ovaj način gradimo našu općinu i državu. Ovo me čini sretnim. Ovom prilikom svim katolicima želim sretan Božić i da ga na najljepši mogući način dočekaju u krugu porodice. Koliko god svakodnevnica donosila teške trenutke, kroz ove blagdane trebamo osjetiti emociju sreće i zadovoljstva. Ovaj koncert je jedna od tih prilika. Zadovoljstvo mi je družiti se sa građanima općine Ilijaš na ovakvim događajima“ kazao je načelnik Fazlić.

Zdenko Spajić, župnik župe Svetog Marka u Ilijaša i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu kazao je da se svi vjernici koji u nedjelju dočekuju najveći katolički blagdan Božić, prije svega žele pripremiti na vjerskoj razni za Božiji dolazak u živote vjernika.

„Radost koju čovjek doživljava u svom srcu i u svojoj nutrini, ne zadržava se samo za sebe, nego se želi podijeliti sa drugima. Tako da ovaj koncert jeste izričaj naše zajedničke radosti, nas koji slavimo ovaj blagdan ali i onih koji slave druge blagdane. Ko god vjeruje u Boga, želi osjetiti Božiju prisutnost i živjeti njegovu blizinu, mir koji dobija podijeliti sa drugima. Svim katolicima želim sretan i blagosovljen Božić, da doista dožive da je Bog sa njima, u njihovim životima. Posebno onima koji prolaze kroz teške situacije bolesti i neimaštine, da se ne obezhrabre, nego da još više osjete Božiju blizinu i ljubav. Svim građanima želim Sretnu i uspješnu Novu godinu i da svi živimo u miru jedni pored drugih i jedni sa drugima“, kazao je župnik Spajić.

Ivo Jezidžić, župnik Svetog lije proroka Čemerno istakao je općinu Ilijaš kao rijedak primjer istinskog suživota koji je izvanredna poruka zajedništva.

„Svim vjernicima želim sretan i blagosljovljen Božić. Svim slušateljima Radio Ilijaša i sudionicima večerašnjeg koncerta koji su dobrodošli želim sretnu Novu godinu, uspjeh i zdravlje da ih prati, kao da im se ostvari svaki san koji je najbolji za njih. Ovo je rijetka općina gdje je primjer suživota na djelu, slave se katolički, pravoslavni i islamski blagdani. To je izvanredna poruka zajedništva, jedni drugima donosimo bratsku radost, bez obzira čiji su i kada su, naši su“, kazao je župnik Jezidžić.

Nakon kulturno-zabavnog programa, upriličeno je druženje najmlađih sa Djeda Mrazom a nakon toga prigodan domjenak za uzvanike i učesnike programa.

 

Prethodni članakIlijaška “čelična ruka” Muhamed Kahrimanović svjetski rekorder u razbijanju
Naredni članakČestitka i poruka povodom Božića ilijaškog župnika profesora Zdenka Spajića