Održan forum građana u MZ Podlugovi-određeni prioritetni projekti

U okviru Projekta ”Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH”, koji je zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske, a provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza općina i gradova, u mjesnim zajednicama općine Ilijaš koje su sastavni dio ovog Projekta održavaju  se i ove godine  forumi/zborovi građana o  temi: “Šta nedostaje vašoj mjesnoj zajednici”?

Protekle sedmice  u MZ Podlugovi, održan je drugi po redu forum građana. Ovom forumu prisustvovali su mnogobrojni građani koji su došli da podrže ovakav vid pristupa samim građanima.  U uvodnom dijelu predsjednik MZ Podlugovi Safet Gabeljić upoznao je prisutne sa dnevnim redom koji je jednoglasno usvojen.

-Ovo je drugi po redu forum građana koji organizuje Savjet MZ Podlugovi, od kako smo  uključeni u projekat „Jačanje  uloge mjesne zajednice u BIH“, koji provodi UNDP a finasira ga vlada Švedske i Švicarske. Kroz  ovaj projkat prošli smo veliki broj obuka seminara i edukacija,stekli dosta korisnog znanja  koje se može  primjeniti i u praksi kao naprimjer način vođenja foruma građana  po Brainstorming  metodi koja se pokazala vrlo efikasna jer pruža mogućnost svim građanima da  svoje ideje i potrebe MZ predlože svima a na kraju da zajedno bodovanjem izaberu prioritete koji nedostaju mjesnoj zajednici. Mi smo već realizovali jedan projekat sa UNDP-m i Općinom Iijaš kojeg su građani izdvojili  kao prioritet na prvom forumu a koji je vrlo važan za MZ Podlugove- „Ograđivanje društvenog doma i asfaltiranje višenamjenske plohe“  relizacija ovog projekta je bila vrlo kompleksna, ali  na kraju smo uspjeli da ga završimo zahvaljujući prije svega punoj podršci Općine Ilijaš,  Službi za društvene djelatnosti i poslove  mjesnih zajdnica i UNDP-u. Što se tiče ovog drugog foruma koji je  odžan pisustvovalo je 34 građanina i građanke MZ Podlugvi i on je brojniji za 40% u odnosu na prošli forum, što i jeste cilj ovog projekta“ Jačanja uloge mjesne zajednice u BiH“ da se sto više ljudi uključi u odlučivanju na nivou MZ i JLS. Prijedlog koji bude imao najviše bodova kandidovat ćemo na javni poziv prema UNDP-u a ostale prijedloge dostavit  ćemo  prema Općini  Ilijaš kao prijedlog za operatvni plan načelnika. Koristim priliku da se zahvalim  građanima koji su izdvojili vrijeme da prisustvuju ovom  forumu,   a prije svaga donatorima vladama Švedske i Švicarske  i UNDP-u koji provodi ovaj projekat kao i  Općini Ilijaš i općinskom načelniku  gosp.Akifu Fazliću koji ovaj projekt podržava, kazao je fasilitator programa za  MZ Podlugovi Almir Špiodić.

 Prisutni su upoznati da su locirani ključni problemi koji opterećuju zajednicu i da su kroz plan razvoja mjesne zajednice eskalirani prema općini koja je i nosilac razvoja mjesne zajednice.

Prioritetni projekti:

  • Infrastruktura-najviše bodova u ovoj oblasti dobio je projekat Asfaltiranje ulice kroz Borove prema Sovrlama, kao i izgradnja ulične rasvjete u Sovrlama
  • Socijalno isključene grupe građana- Izrada socijalne karte na podučju mjesne zajednice Podlugovi
  • Mladi -Sportsko rekreativni centar igralište za dijecu i obdanište
  • Ostalo- Izmještanje štala iz urbanog i naseljenog podučja

Prethodni članakRealiziran projekat energetske efikasnosti Doma zdravlja Ilijaš u vrijednosti 158.000,00KM
Naredni članakPosjeta JU KSC Kakanj -Razgovori o realizaciji mogućih projekata i međusobnoj saradnji