ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Održana promocija knjige „Bh. pristaništa Klek-Neum i Sutorina u osmanskim dokumentima “autora dr. Emira Demira

Udruženje Znamen u Biznis centru organizovalo je promociju knjige „Bosanskohercegovačka pristaništa Klek-Neum i Sutorina u osmanskim dokumentima XIX stoljeća“, autora dr. Emira Demira.

Knjiga je jedno od značajnijih historiografskih istraživanja koje svojim sadržajem nudi reprezentativan pregled i genezu razvoja pitanja uspostave granica Bosne i Hercegovine i njenog povijesnog prava na jadransku obalu.

Radi se o drugom dopunjenom izdanju ranije objavljene Demirove knjige čiji se sadržaj odnosio samo na prostor Neuma. U njoj su autentičnim dokumentima dopunjena ranija saznanja o tom području, dok se tematska cjelina, koja se odnosi na područje Sutorine, po prvi put kroz dokumentarnu arhivsku građu prezentira naučnoj javnosti.

„To je knjiga koja nam kroz dokumente većinom iz 19.stoljeća predstavlja kompletnu situaciju na izlazima BiH. Govori nam o komplikovanim odnosima između dva carstva koje su tada bili  i Austro-Ugarskog Osmanskog, kao i borbi za izlazak na otvoreno more,  Bosanskog ejaleta u to doba. Dokumenti nam govore o jednoj refleksiji svih ovih događaja koje mi možda do današnjeg dana osjećamo i vidimo kada se radi o tom dijelu naše BiH” kazao je dr. Demir.

On je u dokumentima našao podatke o izgradnji džamije u Neumu neposredno do vojnog kompleksa, dok se u zbirci dokumenata koje je obrađivao a  odnose se na Sutorinu takvih podataka nema, pa pretpostavlja da je ona već tada bila uništena ili pak nije bila predmet administrativnih prepiski.

Emir Demir rođen je 1974. godine u Kaknju. Školovao se u Zenici, Jordanu, Libanu i Maleziji. Trenutno je na postdoktorskim studijima iz islamske kulture i civilizacije – osmanski period. Trenutni fokus njegova rada je na proučavanjima arhivske građe, posebno iz osmanskog perioda, kao i radovima iz genetičke genealogije. Pored navedene knjige dr. Demir je autor još pet publikacija.

Povezane objave

Back to top button