Održana 10. manifestacija “Dani sjećanja-Srebrenica 11.juli 1995. god.”

11716096_863077167114723_1416155213_nManifestacija  „Dani sjećanja- Srebrenica  11. juli 1995. god.“, održana je 08. jula 2015. sa početkom u 19 sati, u prostorijama MZ Ljubnići. Ovu manifestaciju 10 punih godina, zajednički organiziraju džemat Podlugovi  i MZ  Ljubnići.  Ovo je samo jedan od sadražaj u okviru manifestacije, pored  učesnika  Marša mira,  sportskih  aktivnosti, koje su ove godine zbog Ramazana odgođene. Nakon što je proučen Ja Sin i Tevhid, u kulturno-vjerskom dijelu programa, prisutnima se obratio Asmir ef. Salihović,  imam džemata Podlugovi. Podsjetio je na važnost onoga što nam vjera Islam nalaže, da svaki šehid poručuje da se moramo zajednički boriti jer smo tada  najjači:

asmir„Poštovane majke, sestre, draga braćo,današnjim dolaskom na 10.  manifestaciju, mi potvrđujemo da smo se opredijelili za sjećanje, koje u našoj islamskoj tradiciji , označava  život, kao što svakog 11. u svakom mjesecu,  okupljamo se  u džamiji u Podlugovima, i također pokazujemo da smo protiv zaborava. Zaborav  u našoj islamskoj tradiciji, simbolizuje smrt.  Ovih dana će se u mnogim  našim džematima, širom naše domovine, podsjećati  na 20 godina genocida u Srebrenici. No, jedan od tih bosanskohercegovačkih džemata zasigurno je poseban – potočarski džemat. Tu u Potočarima, ukopano je 6 241 naš brat, svaki 14.  od njih je bio dijete. U  subotu će im biti pridruženo 136 nove naše braće. I ovih dana kada sve to posmatramo i spremamo se za dženazu, nekako kao da nam naši šehidi sa svojim safovima, na potočarskoj musali,  kao da i nama govore, da  u namazu ravnamo svoje  safove. Kao da nam poručuju da trebamo svakodnevno biti zbijenih safova, kao da nam poručuju ovih dana, ma gdje se mi okretali, na istok ili zapad, a evo i današnji dan je to potvrdio, da nema pomoći, nema snage, osim u nama samim.  Jedna od naših poruka, neka bude da smo zajedno, da smo džemat, i tada smo najjači. To nam naši šehidi poručuju, da ćemo samo tako  imati mi sigurnost, a oni mir u svojim mezarima,“ kazao je Asmir ef. Salihović.

Sa ciljem oživljavanja  sjećanja  kod  ljudi, ne samo koji su sa područja Srebrenice, nego generalno kod svih  Bošnjaka i Bošnjakinja, kako bi na taj način pokazali da ne zaboravljamo,  efendija Salihović je podsjetio  da je u džamiji u Podlugovima održano 103 redovne tribine, svakog  11. dana  u mjesecu, na podne namazu.  One su već  prerasle u prepoznatljivu sliku džemata i  kazao  da nikad na tom programu , nije ispod 150 žena, što govori da postoji  jedna svijest.

akifU općini Ilijaš  intenzivno se  ovih dana obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici, kao i u većini bosanskohercegovačkih gradova, ali i širom svijeta. Općinski našelnik Akif Fazlić iskazao je zadovoljstvo u vezi same organizacije ove manifestacije i ukazao na važnost obilježavanja godišnjice sjećanja na Srebrenicu, posebno zbog toga što na području ove naše općine živi dosta stanovnika koje je u prethodnom periodu živjelo u Srebrenici:

„Imamo taj dug odgovornosti. Vječno se moramo  boriti i ako Bog da  izborit.  I  dokazat  istinu, a istina je jedna, da se tamo genocid desio.  I  ove današnje odluke vezane za neusvajanje rezolucije, ipak bude nadu, jer je 10 članica Vijeća sigurnosti UN-a glasalo za rezoluciju o Srebrenici.  Veto je stavljeno od onih koji su praktično izvršili taj genocid, ili podržavali genocid.  Nadamo se da ćemo se u budućnosti izboriti. Nama je bitna istina, i samo tako možemo gradit pomirenje, suživot i bolju buducnost.“  poručio je načelnik Akif Fazlić.

 efendija Dautovic„Samo oni koji su na svojim plećima i u svojim dušama osjetili sve teškoće, zlostavljanja, ubijanja i genocid, mogu najbolje osjetiti i osjećaju 11. Juli“ kazao je glavni imam medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović na početku svog obraćanja prisutnima:

„Jedanaesti  juli je uvijek teško breme koje nas opterećuje i emocije koje nam stalno bude te teške rane i uspomene na to šta se desilo. Ali draga braćo i sestre, to se ne može zaboravit i kad bi htjeli. Do sada su nas ubijali i nismo se mogli sjećati onog što se dešavalo. Nismo se mogli sjećati žrtava koje su ubijene. Sada, ipak bilježimo, pamtimo i stalno se prisjećamo toga. Teško se prisjećati teških trenutaka, ali to je naprosto prirodan put i obaveza naša, nas koji smo preživjeli sve to, nas koji smo ostali da svjedočimo. Allah dž.š.  nas je ostavio da svjedočimo svo to, sva ta zla koja su prošla, nadamo se.  I  mi smo šehidi kao što su ovi koje ispraćamo i ovog 11. jula. I mi smo šehidi i svjedoci. Šehid je svjedok svojom krvlju, svojim životom, onim  najboljim i onim najdražim što mu je Allah dž.š. dao,a  to je vjeru Islam. I nas su ubijali samo zbog tog našeg svjedočenja. Svetili su se  i ubijali samo zato što su u Allaha dž.š. silnog i mudrog vjerovali i što su naša imena bila kakva jesu. Molim Allaha dž.š.  da ublaži bol rana koje još uvijek krvave, da našim šehidima podari Džennet, da oni budu naša stalna opomena, da ne smijemo zaboraviti, da moramo pamtiti,“ kazao je dr. Ferid ef. Dautović.

Iako je dom u MZ-i Ljubnici bio ispunjen do zadnjeg mjesta, nadamo se da će tradicija obilježavanje ove manifestacije  prerasti  u mnogo veći kulturni i vjerski skup.

manifestacija„Ovakvi skupovi  moraju masovnije biti posjećeni . Ne smijemo dozvoliti  da stradanja kako domaćeg stanovništva, tako i stanovnika Istočne Bosne  koji su doselili u  ovu općinu , zaboravi. Porodicama koji ispraćavaju  svoje najmilije želimo sabur, i poručio bih mladim generacijama,  da uče iz historije, da nikad ne zaborave stradanja Bošnjaka , da im Srebrenica bude opomena“, kazao je Dževad Alispahić, član organizacionog odbora ove manifestacije.

Vjerski dio programa  izveli su  svi ilijaški imami kao i posebni gost predavač  glavni imam medžlisa IZ  Sarajevo dr . Ferid ef. Dautović . Učenja ilahija i kasida, izveo je hor  džemata Podlugovi.  Nakon kultuno-vjerskog programa i akšam namaza, upriličen je iftar za sve postače i prisutne džematlije.

Prethodni članakNova knjiga Salke Opačina „Vodič do Mezara u šehitlucima Breze „
Naredni članakRazgovor sa jerejom Pravoslavne crkve u Ilijašu Božidarom Tanovićem