Održana 18. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Vijećnici  Općinskog vijeća Ilijaš na 18. sjednici, kojom je predsjedavao Mahir Dević,  razmatrali su i usvojili Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš  za 2017. godinu.

– Općina Ilijaš je realizirala Budžet od oko 15.860,000 KM, radi se o prihodima koji su akumulirani u Budžet Općine Ilijaš, a kad su u pitanju rashodi bili su negdje oko 13.100,00 KM, odnosno 82 posto. Posebno ističem kapitalni dio Budžeta od osam miliona KM koji je omogućio realizaciju brojnih projekata koji su  doprinijeli poboljšanju kvaliteta života građana, projekat vodosnabdijevanja, rekonstrukcija filter postrojenja gradskog vodovoda, projekat istražne bušotine u Misoči, izgradnja Gradske tržnice, projekti iz oblasti cestovne infrastrukture, projekti iz oblasti obrazovanja, školstva, zdravstva,  a posebno energetske efikasnosti Doma zdravlja Ilijaš i nabavku ultrazvučnog aparata, naglasila je pomoćnica načelnika za privredu, finasije i investicije Merima Osmanović.

Prijedlog Odluke o odlaganju izbora u mjesnim zajednicama i produženju mandata članovima savjeta mjesnih zajednica na području općine Ilijaš usvojen je uz zaključak da se izbori moraju održati najkasnije do maja 2019. godine.

Prijedlog Zaključka o realizaciji inicijative za ukidanje finansiranja boračkih udruženja, koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš čiji je inicijator Emir Palić izazvala je diskusiju uz konstataciju da se mora donijeti jedinstven stav, te da će o ovoj temi biti održana posebna sjednica Kolegija Općinskog vijeća i usaglašeni stavovi svih političkih subjekata. Naglašeno je da Općina Ilijaš izdvaja najmanji iznos za finasiranje boračkih udruženja u Kantonu Sarajevo, te da se time željelo disciplinirati udruženja da kontrolišu trošenje novca. Načelnik Fazlić kazao je da će realizacija ove inicijative biti proces, koji ne bi trebao biti dug, ali na kojem će se usaglasiti stavovi i odrediti cijeli postupak i modus ukoliko dođe do prestanka finasiranja boračkih udruženja. Inicijator Emir Palić kazao je da će kad prestane finasiranje boračkih udruženja, biti formirano jedno krovno udruženje koje će predstavljati svu boračku populaciju jer od sadašnjih nema koristi nijedan borac.

Prijedlog Odluke o nazivima poslovnih zona, ulica i trgova u okviru zakonom određenih naselja na području općine Ilijaš, kao i Prijedlog Odluke  o stavljanju van snage Odluke o ustupanju prava korištenja nad zemljištem udruženju Sportska akademija Ilijaš u svrhu izgradnje malonogometnog igrališta sa umjetnom travom dobili su podršku vijećnika.

Informacija o isplaćenim stipendijama za učenike i studente u ovoj školskoj godini primljena je k znanju.  Snimak cijele sjednice poslušajte u petak od 13:00h u programu Radio Ilijaša.

Prethodni članakPrije 65 godina ukinuta željeznička pruga Podlugovi – Vareš
Naredni članakDo kraja godine nova Fiskulturna sala u OŠ „Hašim Spahić“ i utopljavanje škole u Bioči