Održana 19. Manifestacija izbora najboljeg sportiste i sportistkinje općine Ilijaš: najbolji Harisa Mešetović i Hamza Kamenjaš

Tradicionalna manifestacija Izbor najboljeg sportiste i sportistkinje Općine Ilijaš upriličena je i ove godine u kino sali KSC Ilijaš kao završni dio programa obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. 

Na početku manifestacije prisutnima se obratila Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica  Općine Ilijaš koja je kazala da je ovo prilika da se dodatno podstiče razvoj sporta i nagrade oni koji su u protekloj godini postigli zavidne rezultate od kantonalnih, državnih do međunarodnih takmičenja u sportovima kojima se bave.

Ovo je jedna lijepa manifestacija koju obilježavamo već 19 godina, ali  osim dobrih sportskih rezultata 2018. godina karakteristična po ulaganju u sportsku infrastrukturu: završena je nova fiskulturna sala u OŠ “Hašim Spahić”, obezbijedili smo sredstva za salu u srednjoškolskom centru, počeli su radovi na izgradnji sportsko rekreativnog centra Banovac za koji se nadamo da ćemo završiti za tri godine, stvaramo optimalne uslove za bavljenje sportom jer sport treba biti opredjeljenje svakog mladog čovjeka, kazala je Zagrac-Jozić.

Za sportašicu Općine Ilijaš za 2018. godinu proglašena je Harisa Mešetović iz Stonoteniskog kluba “Hašim Spahić” Ilijaš.

 Višestruka je reprezentativka BiH u mlađim kategorijama, stalna učesnica balkanskih, evropskih prvenstava za mlade i učesnica turnira u organizaciji Međunarodne svjetske stonoteniske organizacije.  Od međunarodnih uspjeha ističemo 3.mjesto ekipno, na Međunarodnom turniru ‘’Zagi ping’’ koji je održan u Zagrebu, kao i 3.mjesto u ženskom dublu na turniru u Beogradu.

Već treću godinu sam proglašena za najbolju sportašicu. Rezultat kojim se najviše ponosim je ITTF Beograd open na kojem je učestvovalo 25 zemalja i ja sam sa drugaricom iz Prijedora Marijom Gnjačić osvojila treće mjesto. Želim i sljedeće godine biti najbolja sportašica I trudit će postići veće uspjehe pa i državno pojedinačno prvenstvo, kazala je Harisa za Radio Ilijaš.

Harisa je kadetska prvakinja BiH, kao i članica juniorske ekipe koja je višegodišnji ekipni prvak BiH.  Također, odlične rezultate ostvaruje i u starijim kategorijama kao što su seniorke U-21 i seniorke, i najbolja je igračica ženske ekipe koja je član Premijer lige za žene.

Za sportistu  Općine Ilijaš za 2018. godinu proglašen je Hamza Kamenjaš  iz STK “Hašim Spahić” Ilijaš.

-Ove godine sam prvi put izabran za sportistu, meni to puno znači jer se borim i ovo je moj grad. Prošla godina je bila Izdvojio bih bronzanu medalju u juniorskog konkurenciji, miks srebro sa Harisom do 21 godinu jer smo mi tek izašli iz kadetske kategorije to je veliki uspjeh, kazao je Hamza.

Hamza Kamenjaš rođen je 2003. godine, član je kluba od 2014. godine, i spada u najbolje mlade igrače. Stalni je član seniorske ekipe kluba, koja nastupa u Premijer ligi BiH, juniorski je reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je nastupao na Balkanskom prvenstvu za mlade u Zenici, Evropskom prvenstvu za mlade u Rumuniji, kao i na jakom turniru na Kipru.

Odlukom ocjenjivačkog žirija za najperspektivniju sportašicu Općine Ilijaš izabrana je Nejla Hajduković Taekwondo klub ‘’Ilijaš’’. Za Najperspektivnijeg sportaša Općine Ilijaš za 2018. godinu proglašen je Muamer Kadrić ispred Karate kluba ‘’Rašid Buća’’ Ilijaš. Nejla nam je kazala da ima 11 godina i taekwondoom se bavi šest godina, a najbolje medalje su joj sa Međunarodnog prvenstva u Mostaru i kantonalno prvenstvu. Muamer kaže da je najbolja zlatna medalja koju je osvojio u Rami I da mu nagrada puno znači da postiže još bolje rezultate.

Dobitnik priznanja SPORTSKI KOLEKTIV OPĆINE ILIJAŠ za 2018. godinu je ženska seniorska ekipa Odbojkaškog kluba Ilijaš.   Sportski radnik Općine Ilijaš za 2018. godinu  je Amar Dovadžija, u ime Nogometnog kluba Ilijaš. Dobitnik priznanja SPORTSKI TRENER OPĆINE ILIJAŠ za 2018.godinu je: Azmir Subašić, Karate klub ‘’Rašid Buća’’ Ilijaš.

 Jasmin Čizmo iz Sportskog invalidskog društva ‘’SID. 126’’ Ilijaš dobitnik je priznanja sportista invalid.

Specijalna priznanja pojedincima i kolektivima koji su pomogli razvoju sporta na području općine Ilijaš  se dodjeljuju: Balta Adin, Karate klub ‘’Rašid Buća’’ Ilijaš, Šečić Enela, Karate klub ‘’Rašid Buća’’ Ilijaš,  Kovačević Kenan, Stonoteniski klub ‘’Hašim Spahić’’ , Čutura Nedžmina, Stonoteniski klub ‘’Hašim Spahić’’ Ilijaš,  Kadrić Mirsad, Odbojkaški klub ‘’Ilijaš’’, Velić Iman, Klub ritmičke gimnastike ‘’Visoko’’,  Smajlović Sajra, Klub ritmičke gimnastike ‘’Visoko’’,  Apoteka ‘’VIVA’’ Ilijaš,  Danijel Barić ‘’Nogometni klub Ilijaš, Samir Ademović, Adi Osmanović,  Škola fudbala ‘’Tempo’’,  Almir Špiodić,  Selmir Vrabac,  Kenan Buza, Škola fudbala ‘’Tempo’’,  Tarik Bajramović, Škola fudbala ‘’Tempo’’,  Damir Beširević, Škola fudbala ‘’Tempo’’,  Danir Jašarević, Škola fudbala ‘’Tempo’’.

Za kulturno-zabavni program ove večeri pobrinulo se Kulturno umjetničko društvo Ilijaš koje tradicionalno pruža podršku ovoj manifestaciji.

Prethodni članakSvečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježena 23. godišnjica reintegracije iDan nezavisnosti BiH
Naredni članakDanas je Dan nezavisnosti države BiH