ILIJAŠVIJESTI

Održana ceremonija povodom završetka projekata deminiranja u Ilijašu i Busovači

U okviru “Temeljne Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti” (GAGP), Vlada Japana odobrila je 314.787 eura (približno 615.000 KM), namijenjenih za “Projekt podrške aktivnostima deminiranja u Ilijašu i Busovači”. Sporazum je potpisan u martu prošle godine.  Ceremonija povodom realizacije projekata deminiranja u Ilijašu i Busovači, koje je finansirala Vlada Japana upriličena je ove srijede u kabinetu načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića.

Zahvaljujući ovom projektu, oko 300.000 metara kvadratnih minama kontaminiranog područja je uspješno očišćeno putem metoda deminiranja i tehničkog izviđanja, te predano lokalnom stanovništvu na korištenje. Od toga u Ilijašu 112 000 kvadratnih metara vrijednosti 110 000 američkih dolara.Nakon što se zahvalio svim učesnicima na uspješnoj realizaciji projekta načelnik Fazlic je rekao:

Općina Ilijaš ima najveći procenat površine zagađene minama u Kantonu Sarajevo zato su nam ovi projekti izuzetno značajni. Neaktivne površine pretvaramo u sigurne i smanjujemo rizične površine i povećavamo sigurnost građana. Želja nam je da i u narednom periodu aktivno nastavimo sa projektima deminiranja, kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Načelnik Općine Busovača Asim Mekić ističe koliko su minirane površine opasne i deminiranje je način kako bi se izbjegle fatalne posljedice, u ovoj općini očišćena je većina naseljenih mjesta, a u skorijoj budućnosti nadaju se području potpuno očišćenom od mina.

U ime Ambasade Japana, ceremoniji u Ilijašu prisustvovao je zamjenik šefa Misije Akihito Teruči (Teruuchi). On je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta, te obećao dalju podršku Japana projektima deminiranja u cijeloj zemlji, kako bi BiH prema Otawskoj konvenciji u budućnosti bila u potpunosti očišćena od mina.  Deminiranje je jedna od prioritetnih oblasti japanske pomoći Bosni i Hercegovini, a radi se o aktivnostima koje predstavljaju preduvjet za normalan život i privredne aktivnosti.

Japan je od 1998. godine dodijelio pomoć za aktivnosti deminiranja u BiH u ukupnom iznosu od oko 8,7 miliona eura. U sklopu GAGP-pomoći, japanska pomoć Bosni i Hercegovini dosegla je više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, obuhvatajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje.

Saša Obradović, v.d. direktor BH MAC-a naglasio je da projekte za deminiranje predlažu općine u skladu sa prioritetima , a BH MAC podržava te aktivnosti.

-Projekti su važni jer stanovnici mogu slobodnije da se kreću tim područjima. Centar za uklanjanje mina pomaže svim općinama, zahvaljujemo se svim donatorima koji izdvajaju novčana sredstva i da sigurnost stanovništva bude što veća, kazao je  Obradović.

Pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu Općine Ilijaš Zdravko Barić kazao je da su u 2017. godini  realizirana tri projekta i očišćeno je 112 000 metara kvadratnih površine. Realizacijom  sporazuma  Općina Ilijaš je dobila tri projekta Jedan je projekat deminiranja, a dva projekta odnosila su se na tehničko izviđanje na lokacijama Lepa Luka-Srednje, zaseok Milavac i lokacija na Krivajevićima-Krivajevići 5.

Očekujemo da se u ovoj godini nastave projekti, u Lješevu Staro selo, Kostrača i Mrakovo prema Popovićima. Ono što je najznačajnije MSP –minski sigurne površine nova metoda deminiranja u kojoj bi trebalo biti očišćeno područje od 2,6 kvadratnih kilometara  od Krivajevića do Crne Rijeke uključujući i površinu Zaštićenog područja Bijambara prema obećanjima BH MAC-a i donatora, kazao je Barić za Radio Ilijaš.  

Tomaž Lovrenčić, direktor  ITF izrazio je također  zahvalnost za dobru saradnju sa BH MAC-om, i zahvalio na brojnim donacijama Vladi Japana za koje se nada da će biti nastavljene.

U Bosni i Hercegovini mine su postavljene tokom agresije 1990-ih, i smatra se da više od 2,2 posto površine zemlje predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik, što može dovesti do ozbiljnih povreda kao i smrtnog ishoda, odnosno ugroziti ekonomske i društvene aktivnosti.

 

 

Povezane objave

Back to top button