Održana Javna rasprava na Nacrt Regulacionog plana “Banovac”

Nakon što je Općinsko vijeće Ilijaš na sjednici održanoj dana, 30. oktobra 2018. godine utvrdilo Nacrt Odluke o usvajanju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac” i Nacrt Odluke o provođenju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac”,  danas je u  Biznis centru u Ilijašu održana Javna rasprava.

Prvi Javni uvid na Nacrt Odluke o usvajanju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac” i Nacrt Odluke o provođenju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac” održan je 09. novembra 2018. godine, te je isti izložen i na web stranici Općine Ilijaš www.ilijas.ba.

Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Meliha Avdibegović pozdravila je sve prisutne i ukratko predstavila materijal koji je bio predmet Javne rasprave. 

„Današnja prezntacija je zapravo prezentacija Odluke o usvajanju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac” i Nacrt Odluke o provođenju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac“. Općinsko vijeće je 30. oktobra 2018. godine usvojilo nacrt ovih planova i shodno zakonskoj proceduri i isti je stavljen na javni uvid i Javnu raspravu. Shodno zakonu o prostornom uređenju definisane su najmanje dvije prezentacije u toku uvida u plan koji traje 30 dana. Danas je evo prva prezentacija, a druga će biti prezentovana 11. decembra 2018. godine do tada se podnose primjedbe, prijedlozi, sugestije i mišljenja svih zainteresovanih subjekata planiranja i koji će nakon Javne rasprave biti proslijeđeno Općinskom vijeću na usvajanje. Služba za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove provodi Javni uvid i Javnu raspravu u ime Općinskog načelnika, dok će prezentaciju prezentovati planeri Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koji su i radili plan”, istakla je Avdibegović.

Zainteresovani građani, pravna i fizička lica, vlasnici nekretnina i drugi zakoniti korisnici prostora u obuhvatu Regulacionog plana “Banovac”, mogli su da izvrše uvid u Nacrt plana, da se uključe u Javnu raspravu, te da dostave pismene prijedloge, primjedbe i sugestije. Isti su se dostavljali Općini Ilijaš, Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša koja organizuje i sprovodi javnu raspravu, a zaključeno je sa danom održavanja Javne rasprave.

Tekstualno obrazlozenje

Prethodni članakOpćina Ilijaš: program obilježavanja Dana državnosti BiH
Naredni članakPeta akcija darivanja krvi u Ilijašu