BIHILIJAŠKULTURAVIJESTI

Održana jubilarna 10. Manifestacija posvećena Međunarodnom danu spomenika i bosanskom Dubrovniku

U subotu 8. juna 2024. godine  je održana jubilarna, 10. manifestacija posvećena Međunarodnom danu spomenika i Starobosanskom gradu Dubrovniku u istoimenom gradu i na nekropoli stećaka Kopošići u Ilijašu.

-Manifestacija je deseta, organiziramo je svake godine. Prezentiramo šta je novo urađeno kad su u pitanju obnova i revitalizacija prostora. Dolaze nam svake godine, tako i ove, istaknuti kulturni radnici, ovaj put je tema Viteštvo u srednjovjekovnoj Bosni. Došli su i vitezovi iz drugih gradova. Imali smo prezentaciju projekta Evropski horizonti u koji smo ušli zahvaljujući Prirodno-matematičkom fakultetu i Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta. U sklopu programa predstavljen je  i virtuelni centar koji je unazad pet godina uradio profesor američkog univerziteta Zlatan Filipović, koji je s nama u ovom projektu, kazao je predsjednik prof. Perica Mijatović, predsjednik Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik.

Dodaje da je intenzivnim radom i laganim pritiskom prema svima koji se bave zaštitom spomenika postignuto da se pažnja i stručnih institucija okreće prema Dubrovniku. Sporadične podrške daju federalna i kantonalna ministarstva i upravo je u toku pribavljanje saglasnosti da se krene s konzervacijom još jedne kule.

-Mi smo konzervirali jednu kulu i jedan zid, slijedi još jedna kula te objekti oko nje i onda će Dubrovnik dobiti konture koje govore da je tu bila velika srednjovjekovna građevina. Sve to dugo traje.

Učešće Starobosanskog grada Dubrovnika u projektu Evropski horizonti predstavili su koordinator prof. dr. Nusret Drešković, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i prof. dr. Edin Bujak, šef Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta.

-STECCI je multidisciplinarni projekat koji objedinjuje stručna znanja i vještine iz oblasti konzervacije, nauke o očuvanju kulturnog nasljeđa, klimatologije i drugih prirodnih, ali i društvenih i humanističkih nauka, te kreativnih industrija kako bi se riješili izazovi utjecaja klimatske promjene na kulturnu baštinu. Radi se o jednom izuzetno multidisciplinarnom projektu na kojem radi multidisciplinarni tim. U fokusu su izrade klimatskih scenarija, procjeni stanja stećaka u BiH i ostalim zemljama i odabrane nekrepole na kojima će se vršiti zaštita od njihovog daljeg propadanja, u našem slučaju kamenog naslijeđa, kamenih struktura od kojih su rađeni spomenici u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH. Za potrebe održivog razvoja lokalne zajednice bit će uključene u sami proces konzervacije i projekat i imat će mogućnost korištenja benefita i strategije razvoja kulturnog turizma koji će doprinijeti i njihovom ekonomskom razvoju, kazao je Drešković.

Prof. dr. Bujak kazao je da se u usporedbi sa 2014. godinom vidljiv veliki napredak i rad na obnovi, rekonstrukciji i revitalizaciji Starobosanskog grada Dubrovnika i Nekropole Kopošići.  Prof. dr. Zlatko Filipović kazao je da je u proteklih pet godina radio na kreiranju sadržaja koji omogućavaju digitalno repliciranje arheoloških artefakata pronađenih na Kopošićima, te napravio projekat koji omogućava virtuelnu posjetu muzeju pronađenih artefakata.

Općina Ilijaš ulaže dugogodišnje napore u cilju zaštite nacionalnih spomenika na području općine Ilijaš.

-Godinama unazad Općina Ilijaš aplicira na različite javne pozive te izdvaja i vlastita finansijska sredstva, kako bismo revitalizirali i zaštitili naše nacionalne spomenike. Smatramo da je vrijeme da zajedno radimo i na turističkoj valorizaciji Starog grada Dubrovnika u Ilijašu, ali i nastavimo sa radovima na revitalizaciji. U tom smislu, potrebna nam je podrška, kako kantonalnih nadležnih ministarstava i ustanova, tako i federalnih, navedeno je ranije iz Općine Ilijaš.

U sklopu programa  predstavljena je Udruga „Društvo prijatelja dubrovačke starine“ koji su dobitnici prestižne evropske nagrade „Europa Nostra“.  Članovi Fondacije Željko Ivanković, Zoran Bibanović, Majo Dizdar, Nihada Ibrišimović, predstavili su svoje knjige koje su izdane u zadnjih godinu dana. U drugom dijelu programa nastupila je violinistica NPS. Rukotvorine su, pored ostalih,  izlagale članice Udruženje „Zlatne ruke“ iz Ilijaša.

Povezane objave

Back to top button