ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Održana promocija knjige ”A bili su samo djeca – Zločini nad djecom Vlasenice”

U okviru Manifestacija “Ilijaški dani 2024” večeras u kino sali održana je promocija knjige Husejina Omerovića “A bili su samo djeca – Zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995”.

O knjizi koja je napisana sa željom da otme od zaborava ubijenu djecu osim autora o ovom djelu govorio je i promotor dr. Sead Muratović.

Knjiga dominantno govori o zločinima nad bošnjačkom djecom Vlasenice u periodu 1992-1993. godine na području prijeratne opštine Vlasenica, ali i u vrijeme okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995. godine.

Autor knjige Omerović je kazao da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijen veliki broj bošnjačke djece, organizovano i sa namjerom.

– Djeca su najosjetljivija i najranjivija ljudska bića o kojima je nedovoljno ili vrlo malo izdvojeno i pisano nakon agresije na našu državu. To je bilo glavni razlog što sam ja počeo da pišem o ovakoj teškoj i kompleksnoj temi. Bio je vrlo zahtjeva vremenski period i na ovoj monografiji sam radio preko tri godine. Ova knjiga obuhvata brojne priče sa okolnostima ubistava djece: o ubistvu djece sa roditeljima, sa majkama, na zatočenim lokacijama, na pragovima kuća, streljanje na odabranim lokacijama nakon Srebrenice. Nismo mogli spasiti ubijenu djecu, ali ih možemo i trebamo sačuvati u sjećanju, a najbolje sredstvo za očuvanje sjećanja na ubijenu djecu Vlasenice je ova knjiga – kazao je autor Omerović.

Podsjetio je da se ne smije šutiti pred istinom, a šutnja je mirenje sa zločinima nad našim narodom. Autor je, također, podsjetio da je u Vlasenici ubijeno 261 dijete, a da za zločine nad bošnjačkom djecom Vlasenice niko nije odgovarao.

Na kraju promocije obratio se direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić te čestitao autoru na posvećenosti i radu koje će buduće generacije imati prilike da pročitaju šta se dešavalo u Vlasenici.

 

Povezane objave

Back to top button