Održana promocija knjige akademika Abdulaha Sidrana „A Nurija veli“

A Nurija veli „ Laže onaj što kaže da se iz svoje kože ne može. Da nisam stoput iz nje iskako ne bi me bilo među živima“.

Ovo je samo jedna od mudrosti narodnog filozofa Nurije iz pera akademika Abdulaha Sidrana koju su posjetitelji kulturnog programa Manifestacije „Ilijaški dani“ imali priliku saznati na neobično lijepoj književnoj večeri upriličenoj u kino sali Ilijaš.

Promocijom je moderirao Semir Spahić, a razgovor je tekao u smjeru  predstavljanja knjige „ A Nurija veli“, kao i drugih Sidranovih djela, njegovih  razmišljanja, promišljanja  o  nama i našoj stvarnosti.

Sam Sidran je o ovom svom djelu kazao da predstavlja svojevrsni spisateljski Dnevnik, zapise o svakodnevnici.

-Ja sam na FB kreirao lik narodnog filozofa Nurije, koje sam ime namjerno odabrao kao počast onome Nuriji što je, pod četničkim snajperima džogirao kroz Sarajevo 92-95. Neka domaća kombinacija Don Kihota i Sančo Panse… Prevrće narodne poslovice, veliki ters, ali ga FB raja zavoljela toliko da su mi znali slati poruke, ako Nurija izostane koji dan: “E, gdje nam je Nurija, mi jutarnju kafu ne počinjemo piti dok ne vidimo šta nam je Nurija za taj dan smislio.

Nurija, koji je bio inspiracija za Sidranovo pisanje, simbol bosanskog i sarajevskog otpora nedavno je umro.

Akademiku Sidranu izuzetno se svidjela ilijaška promocija.

Meni je milo u ova ljetna doba, na ovom zvizdanu, 60 ljudi je mnogo na promociji. Nije bilo klasično književno veče, razgovarali smo o mnogim temama koje same traže da se o njima priča, pametna publika, pametno sve oko mene i hvala vam puno, poručio je Sidran nakon promocije.

Za facebook kaže da je sklonište u kojem imamo iluziju slobode, egzil kako za pjesnika, tako i zai narod.

-Treba facebooku halaliti sve njegove nevaljalštine, a ima ih sigurno više nego vrlina. U našoj tradiciji i o šljivi se može govoriti i koristiti na više načina, mi od nje možemo napraviti bestilj, a možemo napraviti i rakiju, tako je i sa facebookom i njegovo korištenje zavisi od nijeta, našalio se Sidran.  

Nakon ugodnog razgovora i pitanja iz  publike, upriličeno je potpisivanje knjige.

I ovo djelo zainteresirani mogu pronaći u našoj Gradskoj biblioteci.

Za kraj a Nurija veli: „Tu nema lijeka. Što je insan gluplji to su mu stavovi čvršći, a uvjerenja dublja.“

Prethodni članakZavršena odbojkaška utakmica mlađih kategorija
Naredni članakUz Veče folklora u organizaciji KUD Ilijaš i veliko narodno kolo završena 20. jubilarna Manifestacija „Ilijaški dani“