Sinoć je u kino sali KSC Ilijaš održana promocija knjige Salke Džafe pod nazivom “Seoci  – spas od zaborava„. To je monografija o jednom malom selu,  čiji izdavač je Planjax komerc.

Nažalost, autor izdanja nije bio prisutan iz privatnih razloga, ali su moderator Semir Spahić i urednik izdanja Amir Džafo na izvrstan način predstavili knjigu.

Nažalost,  večeras autor nije sa nama i o ovom književnom djelu je veoma teško govoriti. To je veoma specifično književno djelo, jedna vrsta monografije, u kojem možemo naći ozbiljne historijske činjenice o postajanju mjesta Seoci, koje se nakon posljednjeg rata zauvijek ugasilo. Mi naravno moramo učiniti nešto kako bi ga spasili od zaborava. Selo su  naseljavale porodice  Džafa i Bisića, koji su sada raseljeni širom svijeta i na različitim kontinentima. Knjiga je jedna topla ljudska priča o običajima naroda koji je živio tu, priča koja sadrži značajne historijske fakte, demografske podatke i koja je rađena po svim standardima. Autor je u djelu opisao sve narode koji su naseljavali to područje, ne samo lokalitet sela Seoci nego i mnogo šireg područja“, kazao je urednik izdanja Amir Džafo i zahvalio se  općinskim načelnicima Ilijaša i Vareša koji su finansijski pomogli izdavanje knjige, kao i svim malim donatorima.

Moderator Semir Spahić je na izvanredan način prezentirao sadržaj  knjige  prisutnima, tako da je publika bila oduševljena.

To je  najljepša priča koju sam pročitao, napisana na čudesan način, tako da se pitam zašto Salko ne piše „lijepu“ književnost. Sve činjenice je poredao hronološki,  zaista vjerujem da je to  bio težak i mukotrpan posao”, naglasio je Spahić .

Knjigu možete pronaći u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Share.

Comments are closed.