Udruženje penzionera Ilijaš odražalo  je redovnu kao i svečanu sjednicu povodom 25. oktobra Dana penzionera. Redovna sjednica je na Dnevnom redu imala pet tačaka i sve su jednoglasno usvojene.

Predsjednik Udruženja penzionera Ilijaš Feriz Zahid objasnio je zašto penzioneri proslavljaju ovaj dan kao Dan penzionera. Naime, 25.10.1997. godine penzioneri su izašli na ulice Sarajeva, protestirali i tražili svoja prava i bolji položaj penzionera. Na pitanje kakav je danas status penzionera gospodin Feriz kaže da penzioneri i danas spadaju u najugroženiju kategoriju stanovništva.

-Danas smo imali Skupštinu o aktivnostima u prvoj polovini 2019. godine. Nemamo po zakonu obavezu, ali mi to svake godine radimo kako bi vidjeli stanje našeg Udruženja. Sve naše aktivnosti se vode preko našeg članstva i na donaciju od Općine. Članova imamo 2800, ali taj je broj promjenljiv, jer u ovoj godini imamo 98 umrlih. Uglavnom uspjevamo sve naše aktivnosti da završimo bez problema. Današnju Skupštinu uvijek prilagodimo, jer je 25. oktobar Dan penzionera to je prvi dan protesta penzionera 97/98. godine, tako da mi poslije redovne Skupštine održimo i svečanu i na simboličan način damo priliku da se obrate gosti, kao i mi ispred Udruženja. Penzioneri su u Federaciji u jednoj teškoj situaciji i želim svim penzionerima da dođe do poboljšanja njihovog stanja u kojem se nalaze. Od ukupnog broja panrzionera na općini Ilijaš mi imamo oko 3600 penzionera, a 94% penzionera primaju najniža primanja u Federaciji 371 KM. Ovo stanje u kojem se nalazi Udruženje je u prvih šest mjeseci u ovoj godini i mi smo zadovoljni bez obzira ne velike posmrtnine koje su isplaćene, na obavljene posjete za bolesne, na isplaćene vanredne pomoći na teško bolesne gdje mi izdvojimo po 150 KM. Naše udruženje namjerava raditi što znači stajati uz svoje penzionere i brinuti o njima. Želim da se zahvalim Radio Ilijašu koji nam je uvijek bio od pomoći za sve što im se obratimo, kazao je Zahid.

Svečana sjednica je osim druženja penzionera, bila prilika da se
još jednom ukaže na situaciju u kojoj se nalazi ova kategorija građana.

Share.

Comments are closed.