Održana redovna i svečana Skupština Udruženja penzionera Ilijaš

Udruženje penzionera Ilijaš  održalo je danas drugu redovnu sjednicu Skupštine, sa početkom u 10 sati u prostorijama Kluba penzionera. Penzioneri su usvojili Izvještaj o finansijsko-materijalnom poslovanju za period januar-juni 2022. godine, Izvještaj o obavljenim posjetama i isplaćenim posmrtninama za prvih šest mjeseci ove godine, Izvještaj Nadzornog odbora o uvidu u rad Udruženja u prvih šest mjeseci ove godine.

Feriz Zahid, predsjednik Upravnog odbora Udruženja penzionera Ilijaš istakao je da su penzioneri u vrlo teškoj situaciju, te da očekuju u što skorije vrijeme povećanje penzija.

Svake godine održavamo redovnu Skupštinu, a poslije redovne sjednice održimo i svečanu Skupštinu koja je posvećena Danu penzionera, odnosno 25. oktobru kada su održani prvi masovni protesti u BiH. Ove godine skromno ćemo obilježiti taj dan. Danas su penzioneri  sa svih strana ugroženi. Materijalne, zdravstevene, životne i sve se jedno na drugo nadovezuje. U 2020. godini smo imali veliku smrtnost zbog pandemije korona virusa, a  ove godine nešto je bolja situacija ako se to tako može reći sa smrtnošću naših članova nego prošle godine, ali i sad je visok procenat upravo zbog ovih problema koji penzioneri imaju. Naše u penzije više socijalna pomoć, nego penzije. Dosta naših penzionere ima nekog od familije u dijaspori koji im pomažu, inače od naše penzije nema šanse da možemo preživjeti mjesec dana” kazao je Zahid.

Nakon održane redovne Skupštine, održana je i svečana Skupština sa dvije tačke dnevnog reda i to: 1.Izlaganje predsjednika Udruženja penzionera Ilijaš u povodu Dana penzionera i 2. Obraćanje gostiju u povodu Dana penzionera.

Nakon održane sjednice penzioneri su nastavili druženje uz ručak za učesnike svečane sjednice. Težak materijalni, socijalni i zdravstveni položaj i jedna dugujuća penzija – samo su neki od problema sa kojima je oko 431.935  penzionera i ove godine dočekalo svoj dan. Ovaj dan ustanovljen je Odlukom Saveza penzionera Federacije BiH i obilježava se od 25. oktobra 1997. godine, kada je održan prvi mirni protestni skup penzionera naše zemlje. U Federaciji BiH najniža penzija iznosi 424.43 KM. Tako su težak materijalni, socijalni i zdravstveni položaj samo neki od problema sa kojima su penzioneri i ove godine dočekali svoj dan. Dan penzionera bio je samo još jedna prilika za razgovor i podsjećanje predstavnika vlasti na obaveze koje imaju prema ovoj najstarijoj društvenoj populaciji.

 

Prethodni članakPredsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović na otvaranju Centra za majke u Potočarima: Općina Ilijaš podržala Centar sa 35.000 KM
Naredni članakU četvrtak 27. oktobra nastavak suđenja u slučaju “Džemal Hadžić i drugi” (Čemerno)