ILIJAŠVIJESTI

Održana redovna Skupština Udruženja penzionera Ilijaš

Udruženje penzionera Ilijaš  održalo je danas sedmu redovnu sjednicu Skupštine, sa početkom u 10 sati u prostorijama Kluba penzionera. Penzioneri su usvojili Izvještaj o finansijsko-materijalnom poslovanju za period januar-juni 2021. godine, Izvještaj o obavljenim posjetama i isplaćenim posmrtninama za prvih šest mjeseci ove godine, Izvještaj Nadzornog odbora o uvidu u rad Udruženja u prvih šest mjeseci ove godine.

Zahid Feriz, predsjednik Udruženja penzionera Ilijaš, istakao je da su prisutne na Skupštini upoznali i sa posljedicama smrtnosti članova Udruženja za period I-IX 2021. godine

„Ovo je naša uobičajena sjednica koju održavamo svake godine u mjesecu oktobru, uz Svečanu sjednicu u povodu obilježavanja naših prvih protesta koji su bili 25. oktobra. Ovo je sjednica koja pokaže orijentaciono stanje kako je protekla godina. Radimo od naše članarine i pomoći Općine Ilijaš. Ova godina nam je bila jako teška. Sa današnjim danom, od januara ove godine  imamo 151 umrlog penzionera. To nikad nije bilo od kada postoji Udruženje. Imamo mnoge zahtjeve zbog toga, ali na to utiče i loš standard penzionera, male mirovine ali inače i loš odnos društva prema penzionerima, loše zdravstvene usluge, skupi lijekovi, male penzije koje više liče na socijalnu pomoć. Više od pola penzije, penzioneri izdvajaju za lijekove jer se esencijalna lista lijekova ne poštuje. Pokušavamo da se pomogne penzionerima koliko može. Prije mjesec dana smo imali sjednicu u Fojnici sa svim udruženjima. Donijeli smo zaključke da ukoliko se Vlada ne oglasi, da će predsjednik Saveza i Upravni odbor sa penzionerima izaći na proteste, ako ne udovolje našim zahtjevima“, istakao je predsjednik Feriz.

Na kraju Skupštine doneseni su i zaključci, koji trebaju pomoći u prevazilaženju problema ove populacije.

Pripremila:Alma Omerović

 

 

Povezane objave

Back to top button