ILIJAŠVIJESTI

Održana Skupština i prijem za dobitnike najvećih ratnih priznanja općine Ilijaš

Povodom predstojećeg Dana Zlatnih ljiljana i Dana Europe u Biznis centru upriličen je tradicionalni prijem i podjela hedija za članove Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Ilijaš. Prijemu su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u službi za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećeg ratnog priznanja općine Ilijaš Šehić Senad i članovi Udruženja.

Sekretar Udruženja i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Mirsad Omanović ističe da su ove godine obezbijedili veći iznos hedija.

“Udruženje na području općine Ilijaš djeluje od 2008. godine i trenutno ima 29 članova od kojih je 15 porodica šehida i 14 živih dobitnika najvećih ratnih priznanja. Aktivno učestvujemo u projektima koji imaju za cilj očuvanje sjećanja, da se ne zaborave naši dobitnici najvećih priznanja” kazao je Omanović.

Načelnik Fazlić prisutnima je poželio dobrodošlicu, te dodao da je prijem porodica i dobitnika priznanja najmanje što su zaslužili za svoju žrtvu i hrabrost, te da im sigurno puno znači kada vide zahvalnost i brigu društva za njihov veliki doprinos odbrani domovine.

„Ovu lijepu tradiciju održavamo svake godine. Bitno je da se sastajemo i da pričamo o svemu tome što se desilo. Ova generacija osim što je izborila slobodu za domovinu BiH ona još uvijek nosi određeni teret njenog čuvanja, razvoja i perspektive ali i prenošenja na buduće generacije. Nastavite raditi na principima mira,  tolerancije i kompromisa. Moramo biti ponosni na generacije kojima su pripadali naši borci, jer su upravo oni stvorili nešto što niti jedna generacija Bošnjaka ranije nije, a to je naša država, identitet i jezik“ rekao je načenik Fazlić te čestitao Udruženju na njihovima aktivnostima.

Nakon prijema položeno je cvijeće na Centralnom spomen – obilježju u Ilijašu, a potom će članovi Udruženja prisustvovati druženju u Sarajevu koje organizuje Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo.

Povezane objave

Back to top button