ILIJAŠVIJESTI

Održana “Slikarska radionica sa Safom”: Učesnici gostovali u programu Radio Ilijaša

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Ilijaš organizovala je “Slikarsku radionicu sa Safom”, koja je upriličena danas u prostorijama JU KSC i Radio Ilijaš. U radionici je učestvovalo 34 djece uzrasta od 6-14 godina. Radionica se održala u sklopu manifestacije „Dani Prepoda“ koja je započela u oktobru. Nakon održane radionice, učesnici su gostovali u programu Radio Ilijaša. Umjetnica Safija Beširević zahvalila se roditeljima ali i djeci koja su uzela učešće u ovoj aktivnosti.

„Zbog online nastave, radionica se nije održala u decembru nego smo ostavili za zimski raspust, odnosno u januaru. Bio je veliki odziv djece, mnoge roditelje sam nažalost morala vratiti, ali to nam je motiv da u skorije vrijeme organizujemo još jednu radionicu. Nadam se da će svi roditelji čija djeca nisu imala priliku učestvovati u današnjoj radionici imati razumijevanje i uzeti učešće u nekoj narednoj. Djeca su bila sjajna, slikali su, crtali, bojili temperama, družili se i upoznali sa drugima. Ovo je jedan vid socijalizacije djece, razvijanje divergentnog mišljenja, iskazivanje kreativnosti, upoznavanje sa bojama. Nadam se da će u nekim novim radionicama uvijek biti dijete više koje će uzeti učešće“, kazala je Safija.

Učesnici radionice iskazali su oduševljenje nakon održane radionice te istakli da s nestrpljenjem iščekuju nove aktivnosti.

Naida Matoruga:  „Drago mi je da imam priliku gostovati u programu Radio Ilijaša. Mislim da je ovo jako lijepo što nastavnica Safija radi. Djeca mnogo vremena provode koristeći mobitele i treba nam nešto drugo da na bolji način provodimo svoje slobodno vrijeme. Radionica je bila prelijepa, uživali smo“. 

Daris Tisovina: „Radionica je bila odlična. Družili smo se i radujemo se novoj radionici“.

U 2023. godini BZK „Preporod“ je planirala mnogobrojne projekte za najmlađe članove naše lokalne zajednice.

„Planirali smo da u mjesecu maju organizujemo likovnu radionicu na Kopošićima odnosno na Starom gradu Dubrovnik. Cilj je upoznati djecu sa kulturnim naslijeđem, sa stećcima i da na jednostavan način djeca uče historiju. Svakako djeca će imati priliku da se uključe i u hor “Preporod”, maketarsku sekciju, likovnu i mnoge druge projekte“, kazala je Safija Beširević.

Povezane objave

Back to top button