U Ilijašu održana Smotra kulturno-umjetničkog stvaralaštva učenika

Muzika daje dušu svemiru, krila umu, let mašti i život svemu što postoji. – Platon

U Kino sali KSC Ilijaš danas je održano Općinsko takmičenje pod nazivom „Stvaralaštvo učenika iz oblasti hor uz instrumentalnu pratnju osnovnih škola općine Ilijaš 2019“. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš, Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo.

Profesori muzičke kulture kroz kreativni rad na skupnom muziciranju izveli su generacije radeći na aspektima unapređenja dječje radosti u pjesmi, njihovog talenta kroz note i stihove najljepših primjera muzičke literature, njegovanju narodne muzičke tradicije i kulturološkog blaga Bosne i Hercegovine. Učenici iz četiri osnovne škole sa područja općine Ilijaš i ovaj put su pokazali svoje znanje u pjevanju, a takmičili su se u kategoriji hor sa instrumentalnom pratnjom. Izvođenje horova pratio je stručni žiri u sastavu predsjednice komisije Sonje Šimunović i članica komisije Elize Smajlović i Džesike Vlajčić.

Dženana Hajdarević, nastavnica muzičke kulture u Osnovnoj školi „Hašim Spahić“ i „Stari Ilijaš“ istakla je da su ilijaški osnovci sa svojim nastavnicima pokazali kako se marljivim radom stiču nova znanja i vještine.

-Danas se u Kino sali Ilijaš održava tradicionalno općinsko takmičenje horova na području općine Ilijaš i učestvovat će četiri škole, a to su OŠ „Hašim Spahić“, OŠ „Stari Ilijaš“, OŠ „Srednje“ i OŠ „Podlugovi“ dok se OŠ „Đulistan“ nije pridružila iz opravdanih razloga. Ove godine imamo samo jednu takmičarsku kategoriju, a to je hor uz instrumentalnu pratnju. Kao i sva takmičenja koja se održavaju tako je i ovo tradicionalno. U okviru sekcije i časova hora potrebno je jako mnogo rada i truda kako bi djeca usvojila određenu melodiju jednoglasno ili dvoglasno zavisi sve kako ko radi. Uglavno i djeca se trude ali i mi nastavnici kako bi prenijeli svoje znanje na njih, istakla je Hajdarević.

Ekipa OŠ ”Srednje” kao prvoplasirana predstavljat će Općinu Ilijaš na kantonalnom takmičenju koje će se održati 10. aprila 2019. godine.

Pjesme iz raznih krajeva oduševili su prisutne gledaoce koji su svaku tačku popratili gromoglasnim aplauzom.

Učenicima i nastavnicima zahvaljujemo se na učešću u takmičenju, čestitamo na postignutim rezultatima i želimo mnogo sreće na kantonalnom takmičenju.

Muzika zaustavlja vrijeme. Bolje rečeno, ona je ta koja u najvišem stepenu daje iluziju zaustavljenog vremena. – Ivo Andrić

Prethodni članakOdržana XXV Izvještajna Skupština Crvenog križa Ilijaš
Naredni članakJavna rasprava o elaboratu zona sanitarne zaštite za Mahmutovića Rijeka i Misoču