BIHVIJESTI

Održana svečana akademija manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – od Dana nezavisnosti do Dana državnosti”

Svečana akademija manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti” održana je sinoć na platou vanjskog amfiteatra Multimedijalnog centra Sarajevo na Kovačima, saopćeno je iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Akademiji su prisustvovali brojni zvaničnici, predstavnici kulturnog i vjerskog života, veterani, članovi porodica šehida i poginulih boraca Armije i MUP-a Republike BiH, predstavnici boračkih udruženja, kao i patriote.

Zajedno sa Jahijom, unukom pokojnog Čedomora Domuza prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, Omer Osmanović.

Kazao je kako se danas sjećamo najboljih sinova Bosne i Hercegovine te kako je veoma ponosan što je danas sa svojim saborcima bio učesnik defilea ulicama Sarajeva.

Obraćajući se prisutnima na akademiji, Osmanović je kazao kako sloboda i nezavisnost nisu stvar slučajnosti, već stvar izbora.

“To nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići. Mi smo izabrali, nismo čekali. Ja se iskreno nadam da smo i postigli. Jedinstvo naših naroda je ključni odgovor na sve prijetnje. Bosna je naš emanet, osnov naše prošlosti, temelj sadašnjosti te vodilja budućnosti. Naš imperativ je izgradnja moderne države. Stoga je nužno da zaboravimo na ideološke podjele, stranačke i lične interese, jer državni interes je iznad svih interesa. Zastava, himna i domovina nemaju alternativu. Mi se sjećamo heroja, a agresori će se sjećati ratnih zločinaca. I na kraju, zapamtite dobro: država, država i samo država”, kazao je Osmanović.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirovića, prisutnima se obratio šef kabineta, Alija Kožljak.

U okviru programa izveden je i poseban umjetnički performans, a bosanskohercegovački glumac Josip Pejaković izveo je svoju poznatu monodramu “On meni nema Bosne”. U programu su nastupili i Sarajevski gradski orkestar, vokalni ansambl “Art Vivo”, te solisti i solistkinje Lejla Jusić, Sara Vojičić i Kenan Hasić.

U okviru programskih aktivnosti manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti” organiziran je i tradicionalni defile manifestacije. Tokom defilea položeno je cvijeće na nekoliko lokacija u gradu – kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog grada Sarajeva, Vječne vatre, kod turbeta Alije Izetbegovića i Zida sjećanja na Kovačima.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, ovim povodom  položio je cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, mezaru prvog predsjednika RBiH, Alije Izetbegovića, kao i na Zidu sjećanja.

Manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti“ počela je 1. marta i trajat će do 25. novembra.

Povezane objave

Back to top button